ŠOKANTNO: Neprocesuirani kriminal SDA-SBB farmaceutske mafije u TK!?

0
716

Prije izbora naš portal objavio je tekst u kojem smo iznijeli nepobitne činjenice o ulozi Bahrudina Hadžiefendića, kandidata SDA-SBB za gradonačelnika Tuzle u (ne)djelima farmaceutske mafije koja je stavila šapu na milionske iznose iz budžeta TK i UKC Tuzla. Zbog te priče naš portal je oboren i takvo stanje su zadržavali sve dok isti nismo preselili na novi sigurniji server. To je valjda dokaz da su navodi izneseni u pomenutom tekstu bili velika briga prozvanima. Ali, da sada, nakon izbora i pada Hadžiefendićevih nauma u vodu, nastavimo sa pričom.

Piše: Danijel Senkić

Prođoše i lokalni izbori, te se već zna većina imena budućih gradnskih vijećnika u Tuzli. Jedan od njih je i SDA-ov omladinac Kenan Osmančević. On je svakako interesantna ličnost, obzirom da živi u Kalesiji, ali se prijavio u Tuzli kako bi mogao biti kandidat za ovdašnje Gradsko vijeće. Zašto bi neko ko cijeli život živi u Kalesiji želio biti vijećnik u Gradu koji nije njegov?

Sretoh starog prijatelja. Inače, radi za jednog od upravitelja zgrada u Tuzli. Kaže on meni: „De bolan, kada već otvoreno pišeš o svemu, malo se osvrni na onog Osmančevića iz SDA.“ Kontam, zbog čega na njega? Osim što je iz Kalesije…

I tako, poče meni prijatelj priču. „On je sin Seada Osmančevića, inače vlasnika kalesijskog lanca apoteka <Os-pharm>. U Tuzli ima nekoliko poslovnih objekata i niti za jedan ne izmiruje obaveze prema upraviteljima zgrada. Tako je u veliki problem doveo stanare u tim zgradama, jer zbog njegovog duga, koji je negdje oko 20.000 KM upravitelji ne žele da izvršavaju svoje obaveze prema stambenim objektima.“

Obećam ja prijatelju da ću malo „začačkati“ tu sramotu gospodina Osmančevića. I tako, malo čačkajući, očigledno otvorim „Pandorinu kutiju“.

Pa da krenemo…

Sead Osmančević vlasnik je lanca apoteka „Os-pharm“ u cijelom Tuzlanskom kantonu. Da bi otvorio apoteku, mora imati saglasnost nadležne farmaceutske komore. Sead Osmančević, sasvim slučajno je i predsjednik Federalne farmaceutske komore. I to, naravno, nije problem, jer sa saglasnošću komore a bez dozvole nadležnog Ministarstva zdravstva, apoteka se ne može otvoriti.

Osoba zadužena za izdavanje dozvola – dakle regulatorni organ za izdavanje odobrenja za rad apoteka – u Ministarstvu zdravstva TK je Nedžad Djedović, pomoćnik ministra zdravstva TK Bahrudina Hadžiefendića. I to nije problem. Mora neko.

I stvarno ne bi bio problem da osoba koja izdaje pomenute dozvole, dakle Nedžad Djedović, nije vlasnik lanca apoteka „Medex-pharm“ iz Banovića i badžo prije pomenutom Seadu Osmančeviću.

Nedžad Djedović bio je banovićki ljekar. Prije nekih desetak godina, iz nama nepoznatih razloga, izgubio je liječničku licencu. Odmah nakon oduzimanja licence, dobio je funkciju pomoćnika ministra zdravlja u TK. Tada je Djedović u Banovićima imao jednu apoteku. Njegov badžo, Sead Osmančević, u Kalesiji je takođe imao jednu apoteku. Za nepunih 5 godina, i jedan i drugi povećali su svoje poslovne kapacitete na po oko 15 apoteka svaki diljem TK.

Nedzad Djedović susreo se sa problemom zbog očiglednog sukoba interesa. I to, u vezi njegove apotekarske djelatnosti – direktnim sukobom interesa, a u vezi djelatnosti svoga badže (tazbinska veza) – indirektnim sukobom interesa. I tako je 2012. godine spakovao stvari u namjeri da napusti spornu funkciju. I baš u sred njegove namjere, na mjesto ministra zdravlja TK dolazi slavni SS potomak Bahrudin Hadžiefendić, kojemu premijer Gutić nalaže da Djedovića ostavi na funkciji koju je obnašao. I tako, Gutić i Hadžiefendić zaduvaše prijeko potrebni vjetar Djedoviću u leđa.

Nedžad Djedović i njegov badžo Sead Osmančević imali su odriješene ruke u kreiranju apotekarskog poslovnog miljea u Tuzlanskom kantonu, a sve pod pokroviteljstvom banovićkog SDA lobija. Odmah su uslijedili pritisci na konkurenciju, a posebno na Gradske apoteke Tuzla, na što je reagovao i komercijalni direktor apoteka Edim Kadić na jednoj od ovogodišnjih sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Njihovim konkurentima ubrzo su počele stizati inspekcije, te se sumnja da su bili u direktnoj vezi sa sada već smjenjenim šefom kantonalnih inspekcija Besimom Durakovićem, inače vlasnikom hotela „Talia“ u Gračanici.

Mnogi vlasnici apoteka podnijeli su i krivične prijave protiv ovog dvojca, koje još uvije nisu aktualizirane. Zbog čega?

Da li je jedan od nadležnih tužilaca rođena sestra od jednog od glavnih aktera ove priče? Da li postoje i druge rodbinske veze u Tužilaštvu TK koje sprečavaju procesuiranje kriminala i konačno razotkrivanje sukoba interesa Nedžada Djedovića? Ko je šef protokola u Tužilaštvu TK? Kako je komisija Nadžada Djedovića za samo jedan dan uspjela pregledati 7 objekata u nekoliko gradova TK i dodijeliti im dozvole za rad? Kako se u registrovanoj apoteci „OS-pharma“ u Miladijama vrši sasvim druga djelatnost?

Sve ovo pročitajte u drugom nastavku ovog feljtona za nekoliko dana samo na salines.info.