U Beču zvanično otvoren GEN samit: Novi izazovi za medije

0
121
Beč je drugi put centar mreže više od 750 urednika, direktora start-up preduzeća i medijskih inovatora iz preko 70 zemalja svijeta koji će razgovarati o najbitnijem sistemu javnog informisanja. Preko 80 brilijantnih umova iz medijskog sektora govorit će o temama sa kojima se danas suočavaju redakcije.

Naziv prve tačke programa je bio: “Virtuelna realnost je došla da ostane. Šta je sljedeće za novinarstvo?”

VR više nije samo za igre i filmove. Kako novinarstvo može iskoristiti ovaj razvoj? VR je jedinstvena prilika za pripovjedača da uključi publiku i da ih stavi u središte svoje priče. Tehnologija se stalno razvija i redakcija sebi ne može priuštiti da zaostaje u ovom novom polju. GEN je pitao stručnjake iz Kine, Evrope i SAD-a da razgovaraju o svojim eksperimenatima i najboljim primjerima iz prakse.
Bin Gu poznata ličnost iz medijskog sektora u Kini, već 10 godina radi kao moderator na CCTV-u, najvećoj televiziji u NR Kini. Napravio je prvo profesionalno VR kino na svijetu i svoja iskustva je podijelio na jučerašnjem samitu.

Latoya Peterson, popularna novinarka koja je za svoj Racialicious.com osvojila nagradu za najbolji blog, a njeni radovi su bili objavljeni u novinama poput “The New York Times”, ” The Washington Post”, “The Gurdian” i mnogim drugim. Trenutno radi na projektima 360° i VR.

Francesca Panetta iz britanskog dnevnog lista “The Guardian” koji ima i tzv. “virtual reality studio” za objavu priče pomoću 360° videa.

Jonathan He iz “Tencent” video platforme, vodeće video platforme u Kini koja nudi streaming usluge za filmove, TV serije, zabavne programe, dokumentarne filmovi itd. Jonathan također vodi VR streaming napor u Tencent Videa živu muziku i sportskih događaja.