VTK BiH apelovala na hitno donošenje podzakonskih akata koji bi olakšali privrednicima

0
350
“Iako je zakonski rok za izradu provedbenih akata bio šest mjeseci od usvajanja Zakona, nažalost, do dana današnjeg, provedbeni akti koje treba da predloži Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nisu donešeni”, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Naveli su da je nedonošenjem provedbenih akata onemogućena primjena Zakona o carinskoj politici BiH što dodatno otežava redovne aktivnosti privrednika koje je početkom 2017. godine ohrabrio započet proces javnih konsultacija za sačinjavanje prednacrta navedene Odluke.

“Poslovna zajednica u BiH je očekivala da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH prilikom razmatranja prijedloga Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina isti uputiti u dalju proceduru uviđajući hitnost i značaj Odluke za privredne subjekte sa teritorije Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Ističu da su informisani da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na svojoj nedavnoj sjednici nije usvojio prijedlog, te na takav način još duže prolongirao neprovođenje Zakona o carinskoj politici.

“Vanjskotrgovinska komora je do sada u više navrata isticala šta za privredu BiH znači nepostojanje podzakonskih akata, stoga i ovim putem apelujemo na sve nadležne institucije da donošenje ovih podzakonskih akata realizuje u što bržem roku. Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, neke od najvažnijih novina u ovom zakonu su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja roba i umanji troškove postupka”, saopćeno je.

Vanjskotrgovinska komora BiH posebno naglašava neophodnost što skorijeg donošenja navedene Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina, budući da bi ova Odluka u značajnom obimu podstakla privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju.

“Iako je teško brojčano istaći značaj donošenja ove Odluke, s pravom možemo reći da bi se za svaku ozbiljniju kompaniju, a prevashodno izvoznika iz BiH, primjena Odluke mjerila u uštedama hiljada KM na osnovu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina”, navedeno je u saopćenju.

U ime poslovne zajednice BiH još jednom apeluju na Upravni odbor UIO BIH da u što skorijem roku budu usvojeni navedeni podzakonski akti.

“Apelujemo kako bi se privrednicima omogućila realizacija Zakonom propisanog prava, a prvenstveno i što hitnije Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina”, stoji u zaključku saopćenja.