Grabar-Kitarović: Hrvatska nije željela rat, a Srbiji pružamo ruku mira

0
98
“Republika Hrvatska bila je i bit će čimbenik mira i saradnje sa svima koji to žele. Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom, mi i danas našim susjedima pružamo ruku mira i suradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sugovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za suradnju u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Gledajući zajedničku budućnost, Republika Hrvatska daje trajnu podršku konsolidaciji šireg evropskog prostora ulaskom svih država jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, a onih koji to žele i u Sjevernoatlantski savez, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima, među prioritetima hrvatske državne politike jest i daljnje učvršćivanje veza s mnogobrojnim iseljeništvom, s hrvatskim manjinama u evropskim zemljama i s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, s kojima nas “vežu jedinstveni nacionalni interesi, čvrsto usidreni i Ustavom Republike Hrvatske, te odgovornost što je imamo kao država potpisnica Washingtonskoga i Daytonskog sporazuma”.

“Zaštita konstitutivnosti hrvatskoga naroda i ravnopravnost svih naroda u BiH od ključne su važnostii za stabilnost jugoistočne Evrope”, ocijenila je Kolinda Grabar-Kitarović, javila je Hina.