U Jajcu naučni skup posvećen životu i djelu Dubravka Lovrenovića

0
65
Na skupu će o djelu i rezultatima Lovrenovićevog rada govoriti Srđan Šušnjica, Emir O. Filipović, Mirzah Fočo, Edin Bujak i Enver Kazaz.

Dubravko Lovrenović bio je profesor na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Mirzah Fočo iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ističe za Fenu da je tokom svih godina zajedničkog rada u Komisiji profesor Lovrenović dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Smatra da će u nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. Lovrenovića svakako ostati upisana njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora dobili su zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

“Godina koja je prošla pokazala je da je odlazak prof. Lovrenovića, osim nemjerljivog gubitka za akademsku zajednicu, ostavio duboku prazninu u našim srcima, jer otišao je veliki čovjek i prijatelj. Iskreno se nadamo da će mladi stručnjaci nastaviti gdje je on stao, a da bh. javnost Dubravka nikada neće zaboraviti”, rekao je dugogodišnji Lovrenovićev saradnik Mirzah Fočo.