Zašto je Džasmin protiv Srđana Aleksića?

0
660

Tuzla je grad koji se može pohvaliti istorijskim spomenicima. Jeste da su ti istorijski spomenici uglavnom nastali u mandatu pjesnika i fontanologa Džasmina Imamovića, ali nejse… Ako on kaže da su istorijski, onda jesu.

Tako Tuzla ima spomeničku kulturu usko vezanu za svoju istoriju. Svake godine polaže se cvijeće i pusti se pokoja suza na bisti Martinu Luteru Kingu, čovjeku koji je Tuzlu zadužio u svijetu. Ovaj tamnoputi Tuzlak planetarno je poznat i proslavio je naš grad. Osim njega, postavljane su i biste Mocartu, Greti Garbo i sl., ali su toliko omiljeni svojim sugrađanima da su ih zbog bolesnog obožavanja pokrali i odnijeli kući da im uvijek budu pred očima.

Nekoliko nevladinih organizacija prije nekoliko godina uputilo je inicijativu da jedna od tuzlanskih ulica dobije ime po heroju i simbolu zdravog razuma Srđanu Aleksiću. Inicijativa je odbijena. Srđan nije Tuzlak.

Isto tako Šefket ef. Kurt ili Dragiša Trifković ili Zlatni ljiljani ne mogu dobiti svoje mjesto u ovom gradu. Možda bi ef. Kurt i imao bistu u gradskom parku, u čijoj je neposrednoj blizini 1942. godine spasio hiljade svojih sugrađana druge vjere, ali KURT nije Tuzlak! Ili još gore, nije Crveni kmer! Ili još još gore – nosio je ahmediju!

Ali, popustimo ove nevažne netuzlake. Zna Džasmin šta radi. Tuzlak nije Tuzlak ako je poznat samo ovdje. Tuzlak je Tuzlak ako je poznat planetarno – kao Martin, Greta, Mocart… Brena…