Manipulator stoljeća: Jasmin Imamović od muslimana do Socijaliste!

0
353

Kada ime Jasmina Imamovića spomenete diljem naše Domovine, prva asocijacija će vam sigurno biti multietnična, nepodijeljena i zdrava Tuzla, kako on tvrdi kroz sebi i svojoj partiji priklonjene medije. Takvo opredjeljenje svakako vlada među građanima ovoga grada, a ovom opredjeljenju kroz svoj trnoviti put uspjeha prilagodio se i on – gradonačelnik Jasmin Imamović.

Tako je na zadnjim izborima na predizbornom skupu SDP-a u tuzlanskom Mejdanu, napravio politički bum svojim nezaboravnim govorom, kada je svjesno i namjerno udario na one koji prakticiraju vjeru onako kako misle da trebaju, te je izjavom „Tuzla nikada neće biti zavijena u crno kao Sarajevo“, aludirajući na pokrivene žene, digao Mejdan na noge.

Mnogi će pomisliti, šta drugo i očekivati od dokazanog socijaldemokrate, čuvara multietničnosti, dokazanog Bosanca, borca za suživot…

Da li je Imamović na ovoj političkoj liniji od samog početka, ili se jednostavno u ličnom interesu prilagođava volji građana Tuzle?

Kada je nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine imenovan za sekretara Skupštine opštine Tuzla, na tadašnjoj lokalnoj tuzlanskoj televiziji gostovao je u emisiji kod novinara Fatmira Alispahića. Mnogi nisu primjetili, ali već tada je Jasmin Imamović javno, u kameru, izjavio da se on ovim poslom bavi zato „što se niko zdrav njegovim poslom ne može baviti“. Sada se nameće pitanje – da li Imamovića uopšte shvatiti ozbiljno, ili uzeti u obzir to, da po njegovim riječima, on nije zdrav.

Ali, na stranu to. Da je zdrav i uz to još i politički kapacitet, ratne 1993. godine prepoznali su tvorci Prvog kongresa muslimanskih intelektualaca, koji je održan u Tuzli. Na tom kongresu, istorijski govor održao je i on – Jasmin Imamović, i to pod zastavom koja se baš i ne slaže sa njegovim današnjim političkim stavovima. Obraćajući se muslimanskim intelektualcima sa „Braćo i sestre!“, Imamović je tada, u višeminutnom govoru, najavio sve ono što je tadašnja tuzlanska vlast i uradila. Obračun sa antifašizmom!

Izjednačavajući komunizam (koji danas zdušno brani) i fašizam, Imamović je dao uvod u aktivnosti koje su nakon njegovog govora uslijedile. Iz svih javnih ustanova uklonjena su antifašistička obilježja i imena. To se desilo i sa tuzlanskim ulicama. Nakon toga, ulice u Tuzli dobivaju osnivač 13. Handžar SS divizije i ustaški gradonačelnik Tuzle. Kampanjom koju je krajem devedesetih pokrenuo Mirnes Ajanović, nakon što je izabran u Opštinsko vijeće Tuzla, te dvije ulice ipak su se morale preimenovati, te je tada Tuzla spašena od fašizma nametnutog od strane administracije Selima Bešlagića i njegovog sekretara, a danas gradonačelnika Tuzle.

Pojedincima je uslijedila i nagrada od strane tadašnje hrvatske vlasti na čelu sa Franjom Tuđmanom. Neki od njih nisu uopšte ni krili da su dobili hrvatske putovnice.

Na pomenutom Kongresu, čiji je član Inicijativnog odbora bio i Jasmin Imamović, formirane su i razne komisije. Od Komisije za istraživanje šerijatskog prava, do komisija za dodjele priznanja istaknutim Muslimanima, afirmaciju istaknutih Muslimana, pomoć istaknutim Muslimanima… a istaknutih Tuzlaka ni u tragovima.

Poslušao sam govor Jasmina Imamovića na Kongresu muslimanskih intelektualaca nekoliko puta. Poslušao sam govor Jasmina Imamovića na zadnjem predizbornom skupu SDP-a u Tuzli nekoliko puta. Uradite to i vi!

Pa da se onda zajedno zapitamo – glasaju li građani Tuzle za najboljeg manipulatora u istoriji ovog grada ili je problem jednostavno u onome što je on još na početku svog sekretarskog mandata definisao u razgovoru sa Fatmirom Alispahićem? (Danijel Senkić)