Picula: Ako se Balkan počne tresti, zatrest će se cijela Evropa

0
104

Zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula komentarisao je evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana ističući kako je situacija s BiH potpuno drugačija u odnosu na ostale zemlje regije i to zbog složenog konstitucionalizma i napetih odnosa između tri ustavna naroda.

“Pitanje je da li je zemlja u stanju provesti sve potrebne reforme koje su potrebne i koje su nužne. Osim toga, tu je i pitanje same volje predstavnika. Teško je postići konsenzus predstavnika sva tri naroda, a politički establishment izgleda zadržava status quo”, naveo je Picula.

On je u kolumni koja je obajvljena ne portalu European Western Balkans napisao kako to sve može potkrijepiti činjenicama iz vlastitog iskustva s obzirom na to da se nalazi na čelu delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

“Stoga zagovaram da je optimalan način kojim će se podržati napori svake zemlje u procesu pregovora o pristupu EU nagrađivanje njihove učinkovitost i davanje prilike da dovrše proces”, ističe Picula.

Zastupnik u Evropskom parlamentu upozorava da je Balkan osjetljivo i krhko područje koje će “ako se počne tresti” uzrokovati i to da se kompletna Evropa zatrese.

“Dakle, ako Evropska unija ne pomogne Balkanu, druge zemlje poput Rusije, Kine ili Saudijske Arabije će to učiniti, a to nije u našem najboljem interesu”, naveo je Picula.

Osvrnuo se i na Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan dodajući da se aktivnosti na području Zapadnog Balkana priznaju kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu temeljenu na zajedničkim vrijednostima.

“S druge strane, mi, dakle Evropska unija, se također moramo pripremiti za nove članove, u finansijskom i institucionalnom kontekstu. Moramo biti jači, čvršći i učinkovitiji prije nego što postanemo veći”, dodaje Picula.

On navodi da je trenutno u najboljoj poziciji Crna Gora koja je napravila najveći pomak u procesu evropskih integracija od šest zemalja Zapadnog Balkana.