Kako je Edim Kadić, komercijalni direktor JZU „Gradske apoteke“ Tuzla obmanuo javnost i Gradsko vijeće Tuzla?

0
497

Već duže vrijeme pratimo aferu „Gradske apoteke“ Tuzla, a koja se odnosi na utrošak oko 30 miliona maraka za nabavku lijekova suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Piše: Danijel Senkić

Nakon javno potvrđene istrage od strane SIPA-e i Tužilaštva TK, javnosti se putem otvorenog pisma obratio i Edim Kadić. Ne poričući nabavku lijekova bez provedbe zakonom obavezne tenderske procedure, a time i nezakonit utrošak oko 30 miliona maraka (što je direktorica Aida Nišić i priznala u zvaničnom Izvještaju o radu JZU „Gradske apoteke“ Tuzla), Kadić je ustvrdio da on nije odgovorno lice te da kao takav ne može odgovarati za mogući 30-milionski kriminal, nego je odgovorna osoba u ovom slučaju direktorica Aida Nišić, te je faktički time svu odgovornost za (ne)provedbu Zakona prebacio na direktoricu.

Shodno navedenoj izjavi da on nije odgovoran, Edim Kadić je nemoralno  vruć protuzakoniti krompir svjesno pokušao ubaciti u ruke Aide Nišić, javnim širenjem morbidne laži da on ni po kom osnovu ne može biti odgovorna osoba za nabavku lijekova.

Zatražili smo ovjeren Opis poslova za „Pomoćnika direktora za komercijalne poslove“ u JZU „Gradske apoteke“ Tuzla (Šifra zanimanja – 1233,03), te ga ovim putem predstavljamo i javnosti.

Prvi opis poslova Edima Kadića je: „Planira, organizuje i kontroliše postupak nabavke, skladištenja i distribucije lijekova i ostale robe koja je predmet poslovanja Ustanove“, a jedan od njegovih poslovnih zadataka je i „Nadzire i kontroliše provođenje zakona, propisa i upravnih akata.“

Zbog čega Edim Kadić javnim laganjem svu odgovornost „svaljuje“ na direktoricu Aidu Nišić? Da li je svjestan učinjene štete mogućim kriminalnim djelovanjem u cilju sticanja lične koristi?

Takođe nam je pažnju privukla i činjenica da je za njegovo radno mjesto u ovom javnom preduzeću izričito naglašeno da osoba na ovoj funkciji mora biti diplomirani ekonomista ili neko sa završenim fakultetom društvenog smijera. U razgovoru sa odgovornim osobama iz JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, potvrđeno nam je da je Kadić, po nalogu vrha gradske vlasti, na ovu funkciju postavljen sa diplomom više vojne škole.

O samom procesu nezakonite nabavke lijekova u JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, čitajte u narednim danima na Salines.info portalu. (salines.info)