Skandalozno: Da li Tužilaštvo TK prikriva kriminal Gradskih apoteka Tuzla od 30 miliona KM?

0
2548

Tuzlansko tužilaštvo u narednom periodu po svemu sudeći očekuje veliki zaplet. Stoga će biti jako interesantno posmatrati da li će tamošnji glavni tužilac Tomislav Ljubić nastaviti po starom receptu posušivanja Imamovićevih i Gutićevih krivičnih prijava ili će ipak okrenuti ćurak, te za početak kontaminirani dvojac svojih zamjenika staviti tamo gdje im je mjesto.  Poznate se Ljubićeve ranije šuplje priče kako mu se tužioci otimaju i kako ih ne može držati pod kontrolom. Prava istina je naravno  da Ljubić sve drži pod svojom strogom kontrolom i niti jedna obična odluka (žalba) ne može proći dok je on lično ne odobri. Do sada je Ljubić bespogovorno ispunjavao želje Begićke i Radovanovića, ali kako se odnosi u državnom pravosuđu značajno i silovito mijenjaju na način da ne idu baš u korist Begićke, Radovanovića i sličnih, za očekivati je da bi i Ljubić u cilju očuvanja vlastitog obraza prije svega mogao napraviti značajan zaokret u svom preostalom dijelu mandata. Nastavak po istom receptu je moguć jedino ako Ljubiću nije stalo ni do vlastitog obraza, za što bi morao postojati golem razlog u rangu UZP-a.

Poznato je da su Radovanovićeva supruga, šurjak i ostala rodbina podređeni Jasmina Imamovića, dok je muža Mujagu od Mirzete Begić, tadašnji premijer TK Bego Gutić namjestio za pomoćnika direktora Kantonalnog JP Spreča. Mujaga je nepune 2 godine do penzije i nije ga sigurno Gutić namjestio jer je perspektivan kadar, već da mu Mirzeta uz Tomu čuva leđa u tužilaštvu, znajući da je posijao krivičnih djela više nego Semberija bostana. Na sličan način i Radovanović posušuje Imamovićeve krivične zbog svoje rodbine i supruge koji su Imamoviću podređeni u Gradu Tuzla i pripadajućim javnim preduzećima. Tim konceptom se rukovodio i nedavno suspendovani šef kabineta policijskog komesara Mersudin Ferizović, pa je novu Škodu zaduženu na svoje ime “donirao” Tomislavu Ljubiću. Ljubić se nije bunio, jer što bi se bunio zbog uistinu upitno “donirane” Škode od lica koje njegovo tužilaštvo progoni, kada mu ne smetaju puno gore stvari, poput izdavanja ranije vlastite advokatske kancelarije mimo propisa VSTV-a, i to friškom odvjetniku i daljem rođaku Ivi Antiću. Iako je Ivo za vrijeme Ljubićevog stolovanja na čelu TZ tužilaštva ekspresno migrirao iz policije u živinički sud, tu se nije zaustavio, pa je nakon što se Ljubić ustabilio na čelu tužilaštva migrirao ponovo, ovaj put u odvjetnike, odakle slijedi Antićev nezabilježen odvjetnički uspon. Sve bi se to nekako i moglo svariti da sporazumi tuzlanskog tužilaštva i Antićevih klijenata nisu postali tako providni, bezočni i megalomanski. Od cifri koje Antić kao početnik dobija po službenoj dužnosti može Vam se samo zavrtoglavati. O sivim novcima koji se nigdje ne evidentiraju nakon prljavih nagodbi sa Antićem i svjesnih propusta Ljubićevog tužilaštva ćemo drugom prilikom. Ali sigurno to sve bilježimo i slažemo za bolje vrijeme koje očito dolazi. Bliža Ljubićeva rodica Danica Kovačević Arapović, u kojoj očito stanuje profesionalnost, često upozorava na “podivljale” saradnike i pogubnosti njihovog ponašanja koje uzrokuje nesagledivu štetu tuzlanskom tužilaštvu, a posebno Mirzeta Begić sa svojim mužom kapitalcem pred penziju Mujagom Begićem. Elem, rođak je sa svih strana ukliješten, a kako u svoje vrijeme napisa Azrin velikan Branimir Johnny Štulić, “velikodušan rođače, raspolagati s tuđom mukom, nije mala zajebancija”…

Mimo rođaka, tužioci Balić i Serhatlić i dalje žmire na kriminal Jasmina Imamovića. Serhatlić trenutno bespotrebno razvlači jednu preozbiljnu istragu sa jasno dokazanim krivičnom djelom uz kristalno jasne PIR-e, gdje ovog puta nije vinovnik Jasmin Imamović, već je u pitanju visoki funkcioner SDA. Iako se ne radi o Jasminu, interesantno će biti propratiti dal će se i to zataškati. Ovaj snimak PIR-a je u našem posjedu, al ga u cilju okončanja istrage joše neko vrijeme nećemo objavljivati, a ako budemo morali objaviti, šteta po tuzlansko tužilaštvo će biti nesaglediva. S druge strane, Balić koga je Jasminov zaštitnik Radovanović očito omekšao redovnim vikend zabavama po Beogradskim splavovima u zadnje vrijeme,  već je odlučio da se krivična prijava u vezi tuzlanskih Apoteka odbaci iako je Agencija dala jasno mišljenje da je zakon prekršen i da su morali biti raspisani tenderi. Ovih dana očekuje se donošenje  i zvanične naredbe o nesproveđenu istrage u vezi Jasminovih apoteka, te konačno zataškavanje ovog krupnog kriminala. Na tom Ispitu će i Glavni tužilac Tomislav LJubić pokazati koji smjer je izabrao. Smjera su samo dva i mi smo ih jasno definirali na početku teksta.  Inače, u vezi  vinovnika kriminala sa Tuzlanskim apotekama, sasvim slučajno, Jasminova vjenčana supruga je dobra prijateljica i komšinica sa direktoricom Tuzlanskih apoteka Aidom Nišić, dok je njenog muža Jasmin namjestio za direktora inkubacionog centra u Lipnici.  Edim Kadić je također bitan Jasminu Imamoviću  za političku većinu u tuzlanskom Gradskom vijeću, pa je i to razlog zataškavanja ovog mega kriminala čije posušivanje koordinira Radovanović. Ovo je samo vrh smeća koji leži na Ljubićevim leđima, a kojeg on uporno ne želi da se otarasi. Koliko će Ljubić ovo sve moći izdržati bit će interesantno posmatrati, jer smeće sve više zaudara, a nezadovoljna publika sve masovnija i sve više sikti.