Kako se rahat razrabatio u rabatu Edim Kadić, komercijalni direktor tuzlanskih Apoteka?

0
626

Već „opjevani“ sumnjivac Edim Kadić, komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla poznat je široj javnosti po procesu koji se vodi protiv njega, a zbog utroška bijednih 30 miliončića javnih sredstava protivno Zakonu o javnim nabavkama.

I tako ovog novopečenog liberala sa sumnjivim oblikom glave već duže vrijeme rešetaju SIPA, Tužilaštvo, finansijske inspekcije, a sve u cilju istrage o novčanim malverzacijama. Kroz opsežne istrage i uz pomoć podnositelja krivične prijave Mirnesa Ajanovića koje je podnio SIPA-i i Tužilaštvu TK, došlo se do novih podataka koji navode na sumnju da je Edim Kadić više stotina hiljada maraka „zavrnuo“ u vlastiti džep, u kojem po njegovim riječima nema mjesta za orahe. Evo i kako.

U Izvještaju o radu JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, u finansijskom dijelu, navedeno je da je ova ustanova na sumu od oko 8 miliona KM utrošenih na nabavku lijekova, ostvarila rabat od 621.388 KM. To je nekiih 7% rabata. Tragom ove informacije posjetili smo jednu od privatnih apoteka u Tuzli koja se snabdijeva lijekovima od istih dobavljača kao  i Kadićeve apoteke, te smo dobili podatak da jedna tuzlanska apoteka koja godišnje za nabavku lijekova utroši manje od 400.000 KM ostvaruje rabat od 11%. Ukoliko uzmemo u obzir da privatna apoteka posluje privatnim a ne javnim novcem, vrlo lako shvatimo da je šansa za enormno veći rabat na strani JZU „Gradske apoteke“ Tuzla koji bi trebao biti minimalno 15%.

Gdje je najmanje 700.000 KM godišenje od rabata koje nedostaju u izvještaju Gradskih apoteka završilo? Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je Edim Kadić već 4 godine na funkciji koju obnaša, i da se baš te 4 godine ne provodi Zakon o javnim nabavkama, možemo upitati i sljedeće: Gdje je završilo 2.800.000 KM sredstava od rabata za protekle 4 godine??

Za trenutak smo se zapitali, da li smo na pravom putu u istraživanju malverzacija i prijavljenog (ne)djela Edima Kadića. Zbog toga smo se odlučili ovu sumnju umanjiti tako što smo poslušali i njega. Da njega, liberala Kadića.

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla održanoj u decembru 2017. godine, na kojoj je usvajan Izvještaj o radu JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, Kadić, koji je ujedno i gradski vijećnik i kao takav pravdao svoj Izvještaj, za govornicom ovog zakonodavnog tijela jasno i glasno reče da je veliki uspjeh to što je dobio 15% rabata od dobavljača, te da je od najvećeg dobavljača dobio čak 40% rabata! I to je ponovio dva puta. (Stenogram GV Tuzla od 22. decembra 2017. godine, strana 106 i 110) Uz sve to, naglasio je da je taj najveći dobavljač lijekova renovira 6 tuzlanskih apoteka. U Izvještaju nisu prikazana sredstva za renoviranje pomenutih apoteka, niti je prikazan ijedan račun, tako da se pitamo, da li je uz moguće „zavrtanje“ skoro 3 miliona KM utajen i porez i na taj način pokradena država i njeni građani!

Uz sve jasne i dostupne činjenice, većina u Gradskom vijeću Tuzla sa SDP-om na čelu usvojila je Izvještaj o radu Kadićevih Apoteka, te tako stala na stranu moguće pljačke građana ovog grada. Da li će pravda nadvladati lični interes, ostaje da vidimo, a Edim Kadić do tada može rahat da se razrabati u svom rabatu. (salines.info/D.S.)

Povezani tekstovi:

Kako je Edim Kadić, komercijalni direktor JZU „Gradske apoteke“ Tuzla obmanuo javnost i Gradsko vijeće Tuzla?

Gradske apoteke Tuzla, Edim Kadić i Aida Nišić pod istragom Tužilaštva TK po nalogu SIPA-e

Skandalozno: Da li Tužilaštvo TK prikriva kriminal Gradskih apoteka Tuzla od 30 miliona KM?