Ko su uposlenici Edima Kadića u Gradskim apotekama Tuzla?

0
1766

Edim Kadić, komercijalni direktor Javne zdravstvene ustanove „Gradske apoteke“ Tuzla, poznat je javnosti po istragama koje SIPA i Tužilaštvo TK provode zbog nezakonitog utroška 30 miliona KM javnog novca, a za što je krivičnu prijavu Tužilaštvu i SIPA-i podnio Mirnes Ajanović.

Da su elementi kriminala itekako mogući dokaz je i zadnja sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je Kadić zbog pitanja o uposlenicima koji su primljeni u ovu Javnu zdravstvenu ustanovu u njegovom mandatu, bukvalno poludio, te upućivao visoke tonove prema Mirnesu Ajanoviću, zbog čega je dobio i sankciju opomene od strane predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Naime, Mirnes Ajanović je na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća Tuzla od Gradskih apoteka zatražio podatak koliko je osoba uposleno u ovu javnu ustanovu od imenovanja Edima Kadića za komercijalnog direktora (od 2014. godine) do danas, i koja su njihova imena.

U svom odgovoru na vijećničko pitanje Mirnesa Ajanovića, odgovorni iz Gradskih apoteka konstatovali su da je Ajanović zbog postavljenog pitanja bezobrazan, te su zatražili od gradonačelnika Jasmina Imamovića da sankcioniše Ajanovića, što je presedan u odnosu javnih ustanova i preduzeća prema svome osnivaču.

Tragom ovog incidenta koji je na zadnjoj sjednici vijeća kod Kadića izazvao vidne retardacije na licu i ekstremitetima, teško ali sigurno došli smo do spiska uposlanika za koje se pretpostavlja da su uposleni mimo konkurskih procedura od strane Edima Kadića.

U 2014. godini, od jula do kraja godine uposleni su: Dedić Indira, Omazić Merima, Livadić Sead i Gardaš Anita.

U 2015. godini uposleni su: Redžić Omer, Sejranić Asja, Mešić Lejla, Tinjić Amila, Topalčević Ančica.

Rekord je oboren u 2016. godini kada su zaposleni: Džinić Sanel, Beganović Samira, Selimović Erna, Bašić Amra, Rahmanović Amila, Mujezinović Mersiha, Kupusović Elma, Đerzić Zerina, Đorđić Radan, Sijerčić Amela, Smajić Melisa.

U 2017. godini zaposleni su: Šabanović Dženisa, Nikolić Goran, Alajmović Elma, Karić Enida, Hadžiabdić Naida, Žunić Edin, Selman Anesa, Salihović Amina.

U ovoj godini, vjerovatno zbog istražnih radnji i javno prezentiranog bezakonja u Gradskim apotekama, zaposlena je samo Delić Mirela.

Dakle, 29 osoba je zaposleno za nešto više od 3 kalendarske godine. Kako nam tvrde stariji uposlanici, toliki broj zaposlenih nije se desio u vremenskom intervalu od 20 godina, sve do dolaska Edima Kadića, te je sa ovim potezom doveden u pitanje opstanak ove ustanove.

Kontaktirali smo i nekoliko zaposlenika sa spiska koji objavljujemo. Nisu nam mogli potvrditi navode, ali ih nisu mogli ni demantovati. Tek jedan, oprezno, vjerovatno u strahu od gubitka posla nam reče: „Mi njemu radimo sve za izbore. Dok je bio u BOSS-u morali smo samo njemu skupljati glasove ili nam ne bi produžio ugovor. Isto je i sada kada je u LDS-u. Mi mu moramo popuniti sale na skupovima, moliti rodbinu i prijatelje da dođu, a sve pod prijetnjom gubitka posla.“

Nakon istraživanja slučaja zapošljavanja u ovoj javnoj ustanovi i saznanja do kojih smo došli, možemo konstatovati da je Mirnes Ajanović uistinu bezobrazan kada se usudi postaviti pitanje od čijeg odgovora zavisi konto Edima Kadića. Kako u džepu, tako i politički konto…

A kako je sve to izgledalo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, možete za nekoliko dana pogledati na našem portalu na cjelovitom snimku sjednice. (Salines.info/D.S.)

Vezani tekstovi:

Kako se rahat razrabatio u rabatu Edim Kadić, komercijalni direktor tuzlanskih Apoteka?

Kako je Edim Kadić, komercijalni direktor JZU „Gradske apoteke“ Tuzla obmanuo javnost i Gradsko vijeće Tuzla?

Gradske apoteke Tuzla, Edim Kadić i Aida Nišić pod istragom Tužilaštva TK po nalogu SIPA-e

Skandalozno: Da li Tužilaštvo TK prikriva kriminal Gradskih apoteka Tuzla od 30 miliona KM?