Dušanka Majkić: NATO tretira BiH kao da je već članica saveza

0
364

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da deklaracija koju su lideri NATO-a usvojili poslije briselskog samita ide u pravcu da Alijansa sada tretira BiH kao da je već postala članica NATO-a.

Majkić je naglasila da se u ovom dokumentu, kao i u nekim ranijim, uporno potencira da je BiH pred vratima NATO-a, što nije tačno.

“Nažalost, srpski predstavnici u Predsjedništvu BiH i Vijeća ministara, a koji dolaze iz Republike Srpske, ne prate stavove institucija Republike Srpske po pitanju NATO-a”, rekla je Majkić za “Večernje novosti”.

Ona je podsjetila da je u Narodnoj skupštini još prošle godine usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti, te da je RS protiv članstva u NATO savezu i da se o tom pitanju prati stav Srbije.

Majkić je naglasila da je Predsjedništvo BiH, zahvaljujući sadašnjoj srpskoj komponenti, nakon 15 godina usvojilo Strategiju vanjske politike BiH, u kojoj se navodi da su prioriteti BiH kretanje prema Evropskoj uniji i NATO-u.

“Jedna politika iz Republike Srpske govori na nivou BiH da treba ići prema NATO-u, a stav institucija Republike Srpske je sasvim suprotan. BiH ne može postati članica NATO-a bez srpskih “ruku” u zajedničkim institucijama BiH. Sve ostalo su pokušaji pritisaka na Republiku Srpsku i u tom smjeru ide i pomenuta deklaracija”, poručila je Majkić.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Predrag Ćeranić naveo je da NATO već svojata BiH kao članicu uprkos Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske.

“NATO potpuno ignoriše stavove RS. Skupština je visoko političko tijelo i njen stav ne smije da bude ignorisan ni od koga, ali NATO se ponaša na način da želi da ugrabi BiH kao plijen i uopšte ih ne dotiču odluke najviših organa Republike Srpske”, smatra Ćeranić. (SRNA)