Kolinda Grabar-Kitarović: Nikada neću zaboraviti duboku bol koju sam osjetila u Hatidžinom zagrljaju

0
179

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak saućešće Udruženju “Majke Srebrenice” povodom smrti njihove predsjednice Hatidže Mehmedović.

“S dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” čija nas herojska borba za istinu sada još i više obavezuje da nastavimo težnju svih majki nevinih žrtava, da izborimo za njih pravdu koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela. Nikada neću zaboraviti duboku bol koju sam osjetila u Hatidžinom zagrljaju, kada sam se prvi put kao predsjednica Republike Hrvatske, u ime svojega naroda poklonila nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina.

Duboko me dirnula bol i usamljenost koju sam vidjela u njezinim očima, u očima majki Srebrenice, kao i obitelji svih žrtava.

Hatidžina smrt obvezuje nas na još snažnije čuvanje Srebrenice kao opomene na najstrašniji zločin, na ono što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

Nikada neću za zaboraviti ženu i majku koja je svoj život, svoje srce prepuno tuge koja bi kako je jednom istaknula, ‘mogla preplaviti cijeli svijet’, usmjerila u borbu za pomirenje, za suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje, kako se takav zločin ne bi ponovio nigdje i nikad više, kako se niti jednoj majci ne bi srce slomilo zbog nestanka njezina djeteta.

U ime hrvatskog naroda i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim da borba majke hrabrosti urodi budućnošću temeljenoj na istini, svjetlu, dobru i miru, suživotu i prosperitetu, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna, stoji između ostalog u pismu koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslala Udruženju “Majke Srebrenice”.