Zbog blokade puta policija na Kosovu zaustavila Vučića i njegovu pratnju, konvoj se vratio

0
138

Konvoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je zaustavljen u selu Ugljare u opštini Zubin Potok, vratio se nazad u Kosovsku Mitrovicu, javio je dopisnik Srne, koji se nalazi u konvoju.

Konvoj predsjednika Srbije, koji je uprkos tome što su mu privremene institucije u Prištini otkazale posjetu, krenuo je makadamskim putem prema selu Banje, ali je zaustavljen u selu Ugljare u opštini Zubin Potok.

Kosovska policija zaustavila je konvoj nakon što su dobijene informacije da je blokiran i zaobilazni put preko Zubinog Potoka i sela Dren prema selu Banje.

Prije nego što je konvoj krenuo nazad u Kosovsku Mitrovicu, Vučić je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo pješice prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu kako bi odlučili šta dalje da čine.

Kako je ranije prenio Blic, na putu Zubin potok – Banje kosovska policija zaustavila je Vučića i njegovu pratnju i zabranila mu dalji put ka Banjama. Obavijestili su ga da su barikade postavljene na dva kilometra odatle.

Kosovska vlada je iz sigurnosnih razloga formalno otkazala posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje na Kosovu, s obzirom na blokadu puta koju su izvršili mještani, no Vučić je, kako prenose srbijanski mediji, ipak, krenuo tamo.

Inače, nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog najave dolaska predsjednika Srbije u selo Banje, a prema nekim medijskim izvještajima čuli su se i rafali.

Nakon informacija da je nemoguće kontrolirati haos na putevima, Kosovska vlada donijela je odluku da otkaze posjetu Vučića Banjama.

Predsjednik Srbije izjavio je jutros, povodom informacija da su veterani OVK blokirali put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog njegove posjete Kosovu i da su se grdno prevarili ako misle da će ga zastrašiti.

Vučić je istakao da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

“Grdno su se prevarili ako misle da će me zastrašiti. Još sam snažnije opredjeljen za očuvanje mira i srpskih institucija i naroda na Kosovu”, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

On je u pratnji 15 vozila i policije krenuo ka Banjama.

“Enklave u Srbičkoj opštini vjerovatno nećemo moći da posjetimo. Pokušat ćemo okolnim putem, ali teško da ćemo stići. Ne preporučujem srpskim medijima da kreću, ostanite ovde. Mi ćemo da probamo, pa ako uspijemo, ako ne, vratićemo se” rekao je Vučić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopćio je danas da odluka o zabrani posjete predsjednika Srbije stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

“Sigurnost građana je prije svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva vanjskih poslova o posjeti predsjednika Srbije na području Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah”, napisao je Haradinaj na društvenoj mreži, prenosi Blic.