Pod lupom: Do 9 sati zabilježeno 99 kritičnih situacija, navodno bačen i suzavac

0
82

Direktor Koalicije za fer i poštene izbore ”Pod lupom” Dario Jovanović izjavio je da je do devet sati zabilježeno ukupno 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka i manjka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije.

“Kritičnim situacijama mi smatramo proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjesta. Od ukupno 99 zaprimljenih kritičnih situacija, 38 ih je uspješno riješeno u saradnji s lokalnim izbornim komisijama, u direktnoj komunikaciji s njima”, kazao je Jovanović na press-konferenciji u Sarajevu.

Dodao je da je u četiri slučaja izražena sumnja na postojanje tzv bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja.

“Jedan birač je došao sa već popunjenim glasačkim listićem a iznio je prazan. U devet slučajeva zabilježene su druge nepravilnosti pri glasanju do devet sati”, naveo je Jovanović.

Najozbiljnija prijava, kako je kazao, odnosi se na situaciju u općini Lopare, gdje su se pojavile osobe sa falsifikovanim akreditacijama političkih subjekta koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritiske na posmatrače Koalicije “Pod lupom”, čak im i prijetile da napuste biračka mjesta. O ovome su obaviješteni i Centralna izborna komisija BiH, Općinska izborna komisija i Policijska uprava u Loparama.

Na biračkom mjestu 038A039 u Doboju, nakon prijavljene kritične situacije o pojavi već ispunjenih glasačkih listića, zamijenjeni su članovi biračkog odbora i privremeno je bio obustavljen proces glasanja. Na biračkom mjestu u Doboju, 038B044 bačen je suzavac. Mobilni tim je otišao da provjeri ovu informaciju i trenutno je prekinuto glasanje, a policija je upućena na ovo biračko mjesto.

Koalicija “Pod lupom” je zaprimila i dojavu o kršanju izborne šutnje u nekoliko slučajeva, a jedan slučaj odnosi se na političkog subjekta SBB koji, kako navode iz Koalicije, poziva na izlazak na glasanje putem SMS poruka. Bilo je slučajeva kršenja i drugih subjekata putem Vibera i Facebooka.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić zamolio je građane da izađu na izbore, te da ne primaju novac za glas, naglasivši da njihov glas daleko više vrijedi nego što to procjenjuju političke stranke.

“Jedini način da budete sigurni da neko nije zloupotrijebio vaš glas je da izađete i glasate”, poručili su građanima iz Koalicije “Pod lupom”.