Vučić pisao Dodiku: Srbija je tokom kampanje bila izložena napadima iz BiH

0
177

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku.

On je naveo da mu je iskreno žao što neće moći učestvovati u “važnoj i veličanstvenoj” ceremoniji otvaranja bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, niti u prilici da s njim razgovara o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.

“U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali i to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini nisu nikakva novost”, napisao je Vučić, a prenijela je služba za informisanje predsjednika Srbije.

Vučić ocjenjuje da je novost da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.

“Svejedno, zahvalan sam vama na razumijevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u RS-u, koji voli Srbiju, i obećavam vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije RS-u biti samo veća i snažnija”, napisao je Vučić.

On je ukazao na to da je Bosnu i Hercegovinu posjetio premijer Hrvatske Andrej Plenković uoči općih izbora zakazanih za 7. oktobar.

“Uostalom, poštovani predsjedniče, u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine”, naveo je Vučić i dodao:

“I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato saradnja Srbije i RS-a, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora biti sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smijemo da im dozvolimo”, piše predsjednik Srbije, a prenosi b92.

Vučić je čestitao narodu Istočnog Sarajeva otvaranje divne bolnice u vjeri i nadi da ću uskoro moći da se obrati narodu sarajevsko-romanijskog kraja i zahvali za svu ljubav koju gaji prema Srbiji.

“Na kraju, poštovani predsjedniče, želim RS-u i Bosni i Hercegovini mirne, demokratske i uspješne izbore”, zaključio je Vučić u pismu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je posjetu Istočnom Sarajevu koja je bila zakazana za danas, na molbu i zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.