Objekt koji je proletio pored Zemlje mogao bi biti vanzemaljska svemirska sonda

0
197

Misteriozna stijena koja je proletjela pored Zemlje mogla bi zapravo biti vanzemaljska letjelica, navode stručnjaci s Univerziteta Harvard.

Nakon što je objekt Oumuamua proletio pored Zemlje naučnici su brzo zaključili da postoji vjerovatnoća da je ovo prvi poznati objekt koji je ikada dospio u naš Sunčani sistem iz drugog.

Za kratak vremenski period istraživanja, astronomi su ustanovili da se objekt čudno kreće. Tačnije, objekt se brzo kretao dok je letio kroz Sunčev sistem i naučnici su došli do zaključka da je konstantno dobijao na brzini.

Novi nalazi stručnjaka ukazuju na to da se letjelica ponaša kao “jedrenjak” koji se kreće kroz prostor i koji koristi Sunce kao svoj izvor energije. Ako su istraživanja tačna, to bi se moglo dešavati slučajno ili bi objekt mogao zapravo biti svemirski brod koji su napravili vanzemaljci.

Navode da bi ovaj objekt mogao biti potpuno operativna vanzemaljska sonda koja je namjenski poslana na Zemlju, pišu istraživači.

Ako se potvrdi kao tačna informacija da se objekt pokreće energijom Sunca, onda je misteriozni objekt nastao djelovanjem prirode. Međutim, s obzirom na to da asteroid sličan ovome nikada prije nije viđen, neki istraživači smatraju kako je nastao teško objašnjivim procesima duboko u svemiru.

S druge strane, pojedini istraživači smatraju kako je riječ o vještački izrađenoj letjelici s obzirom na neke njene čudne specifikacije, kao što je to u prvom redu njen neobičan izgled.

Naučnici su u više navrata pokušali razviti takvu tehnologiju koja bi se koristila za proizvodnju sitnih svemirskih brodova koji bi se mogli lansirati u svemir enormnom brzinom. Oni također navode da je ova tehnologija možda već razvijena na nekim drugim mjestima, a ističu kako bi se mogla koristiti za međuplanetarnu komunikaciju.

Još je bizarnija teorija da bi ova letjelica mogla biti lansirana u vasionu namjerno. No, Oumuamua je sada suviše daleko od Zemlje da bi je naučnici dodatno istražili, piše Independent. (Klix.ba)