Počelo suđenje optuženoj profesorici Almi Huremović za krivično djelo Oduzimanje djeteta

0
10255

Kako smo prije nekoliko dana objavili, optužnica koju je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podnijelo protiv profesorice Alme Huremović za krivično djelo Oduzimanje djeteta, potvrđena je od strane Općinskog suda u Tuzli, te je u četvrtak počelo i suđenje.

Optuženoj vanrednoj profesorici Fakulteta za edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Tuzli Almi Huremović, sudi se za počinjenje produženog krivičnog djela – Oduzimanje djeteta ili maloljetnika – iz člana 217. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona BiH. Tužilaštvo TK traži izdavanje kaznenog naloga sa izricanjem mjere zatvora u trajanju od šest mjeseci, odnosno uslovnu kaznu od godinu dana ukoliko ponovi navedeno krivično djelo, a na osnovu dostavljenih dokaza o namjeri optužene Huremović da svjesno počini navedeno krivično djelo.

Podsjećamo, riječ je o profesorici koja obrazuje studente kako da rade sa djecom, sa posebnim akcentom na djeci sa posebnim potrebama. Kao takva, morala bi biti svjesna težine svojih postupaka – onemogućavanja malodobnom djetetu da provodi vrijeme sa svojim ocem, u skladu sa pravosnažnim Rješenjem Centra za socijalni rad, a zatim i Presudom Općinskog suda u Tuzli.

Zbog njenog nesavjesnog i nemarnog odnosa prema vlastitom djetetu, uskraćivanja prava djetetu da provodi vrijeme i sa svojim ocem, kao i ugrožavanja psihičkog stanja djeteta, Centar za socijalni rad Tuzla donio je dana 29.06.2018. godine odluku o nadzoru nad ostvarivanjem roditeljskog staranja broj: UPI-I-08/14-35-12-1941 kojim daje jasnu obavezu poštivanja ranijih odluka o mogućnosti pristupa malodobnog djeteta ocu, sada uz direktan nadzor osoba iz Centra za socijalni rad.

Optuženoj profesorici Huremović ova mjera očigledno nije značila ništa, te je i pred prisutnim licima iz Centra beskrupulozno ignorisala pravosnažnu sudsku presudu, prema kojoj je obavezana da u određenim terminima preda dijete ocu, kako bi se ostvarila prava djeteta da provodi vrijeme sa svojim ocem.

Ovo nije samo priča o optuženoj Almi Huremović, nego o svoj djeci koja proživljavaju psihičku golgotu zbog nesavjesnog roditelja, što je tabu tema u našem društvu. Iz tog razloga, u narednom nastavku naše priče potražit ćemo mišljenje i od nadležnih u Univerzitetu u Tuzli gdje je optužena profesorica uposlenica, a čije ćutanje je zabrinjavajuće. Mišljenje ćemo takođe potražiti i od predstavnika udruženja koja se bave zaštitom prava djeteta te eminentnih psihologa, pedagoga, defektologa i pravnika. Možda nam oni mogu ponuditi odgovore na neka od pitanja: Da li osoba koja ne poštuje zakone, pravosnažnu sudsku odluku, odluke Centra za socijalni rad, može biti kvalitetna odgojiteljica vlastitog djeteta? Da li osoba koja vrši verbalni delikt i psihičko zlostavljanje i vlastitog djeteta pred predstavnicima Centra za socijalni rad i policije, može biti kvalitetna odgojiteljica vlastitog djeteta ili drugih osoba – studenata?

Obzirom na specifičnost slučaja u odnosu na potvrđenu optužnicu, i da je riječ o osobi koja podučava kadrove koji kroz svoju karijeru trebaju štititi interese djece u porodici i društvu, naša redakcija ovaj slučaj će pratiti do kraja, odnosno do konačne sudske odluke.