Juncker koristio privatne avione za službena putovanja širom svijeta

0
91

Tokom 2018. godine predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker koristio je privatne avione za skoro polovinu svojih službenih putovanja širom svijeta.

Prema pravilima Evropske komisije, unajmljivanje aviona dozvoljeno je isključivo onda kada nije moguće pronaći odgovarajući komercijalni let.

Međutim, kako navodi britanski Daily Mail pozivajući se na zvanične podatke, Juncker je unajmio privatne avione za 21 od 43 službena putovanja u periodu između januara i novembra 2018. godine.

Time je, pokazuje analiza britanskog tabloida, predsjednik Evropske komisije najvjerovatnije napravio račun od više stotina hiljada funti.

Najskuplje putovanje privatnim avionom “po osobi” bila je Junckerova jednodnevna posjeta Madridu.

Troškovi tog putovanja iznosili su 6.734 funte po osobi, što je više od 7.483 eura, ali ukupan trošak za unajmljivanje privatnog aviona za tu posjetu nije otkriven.

Kao drugo na listi najskupljih Junckerovih putovanja, s troškovima od 6.374 funte po osobi, što je više od 7.000 eura, navodi se njegova četverodnevna posjeta zemljama Zapadnog Balkana. Podsjetimo, u okviru ove turneje Juncker je krajem februara posjetio i BiH.