Retrospektiva slučaja: Privedena kraju saga o čovjeku koji je unio strah u domove širom BiH

0
105
Foto: Klix.ba

Nakon osam dana strahovanja stanovnika šireg područja Konjica, Sarajeva, ali i šire regije, serijski ubica Edin Gačić danas je ubijen nakon razmjene vatre s policijom u mjestu Košćan u blizini Hadžića. Nakon mukotrpne i složene potrage, policija je danas u poslijepodnevnim satima konačno ušla u trag ovom kriminalcu, koji je i ranije osuđivan zbog teških likvidacija.

Naime, Edin Gačić je u bijegu od prethodnog ponedjeljka kada je u ranim jutarnjim satima usmrtio Sauda Sultanića, trgovca iz Podorašca kod Konjica, i to s tri hica iz puške nakon čega ga je, kako se pretpostavlja, nekoliko puta ubo nožem.

Iako su pripadnici MUP-a HNK nekoliko dana intenzivno tragali za njim i uprkos činjenici da su u proteklom periodu primili na desetine prijava o mogućem skloništu ovog, kasnije će se ispostaviti, četverostrukog ubice, napori nisu urodili plodom.

Ubrzo su se u akciju potrage za Edinom Gačićem uključili pripadnici MUP-a HNK-a i FUP-a ali je bjegunac napredovao prema teritoriji Kantona Sarajevo, gdje je u subotu uvečer izvršio još jedno ubistvo. U mjestu Suhodol kod Tarčina Edin Gačić je likvidirao i Mahira Begića, policajca koji je radio na osiguravanju objekta za obuku policijskih kadrova Federalne uprave policije, i to pucajući mu u grudi i glavu.

Nakon neuspješne nedjeljne potrage za Edinom Gačićem, panika je sve više rasla među stanovicima glavnog grada BiH, ali i svih okolnih kantona, iz razloga što je bilo gotovo izvjesno da se manijakalni ubica kreće na sarajevskoj periferiji i da ima tendenciju neselektivnog ubijanja. Stanovici Podorašca i Suhodola gotovo da nikako nisu izlazili iz svojih kuća, a pojedini su čak i naoružani stražarili kako bi zaštitili svoje porodice.

U nedjelju je vanredno zasjedala i Vlada Kantona Sarajevo koja je najavila da će nagraditi onu osobu koja da relevantnu informaciju o tome gdje se nalazi i kojom rutom se kreće Edin Gačić, a dan kasnije je ozvaničeno da će nagrada za pravu informaciju iznositi 50.000 KM.

U ponedjeljak je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao kako se 1.200 policajaca brine za sigurnost građana glavnog grada BiH, a ukoliko se u skorijem periodu ne pronađe bjegunac on je najavio i angažiranje vojske. U konačnici je došlo do udruživanja svih kantonalnih MUP-ova, FUP-a, MUP-a RS-a, OSA-e i SIPA-e kako bi se saga oko pronalaska Edina Gačića privela kraju.

Nakon osam dana mukotrpne potrage, odbjegli je danas u poslijepodnevnim satima konačno lociran u naselju Košćan kod Hadžića, gdje su ga nakon kratkotrajne razmjene vatre uspjeli likvidirati pripadnici Sektora za specijalnu podršku MUP-a KS.

Podsjećamo da je Edin Gačić ranije bio na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni zbog teških ubistava. On je 1998. godine likvidirao Ismeta Gunića, predsjednika Udruženja Banjalučana u Zenici, kojeg je ubio nožem, šarafcigerom, daskom od ormara i grijalicom i za taj zločin je bio osuđen na 14 godina zatvora. Međutim, on je 2002. godine tokom dopusta izvršio i ubistvo majke Sifete, za koje je dobio dodatnih 20 godina zatvora.

No, ubrzo je objedinjena kazna zatvora Edinu Gačiću na 20 godina, te je ovaj u tom trenutku dvostruki ubica pušten na slobodu 2017. godine i to nakon odslužene tri četvrtine zatvorske kazne.

Prema nalazima psihijatara Edin Gačić je opisan kao bolesnik koji pati od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike. Osim toga, vještaci su došli do zaključka da je on bio i “vjerski fanatik koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile”.

Kako god bilo, stanovnici glavnog grada BiH, Konjica i okolnih mjesta konačno mogu na miru spavati bez bojazni od mogućeg susreta s okrutnim ubicom Edinom Gačićem, koji je u proteklih osam dana sve do danas bio jedan korak ispred tragača. (M. A./Klix.ba)