Danas sastanak Čovića i Izetbegovića

0
358

Delegacije HDZ-a BiH i SDA će se sastati danas u Mostaru. Sastanak se održava u Domu HDZ-a, a delegacije predvode predsjednici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Glavna tema sastanka će biti uspostava vlasti, posebno podjela resora između stranaka, odnosno nacionalnih blokova. Dojam je da se odnosi iznova komplikuju, posebno poslije jučerašnjih izjava sa susreta političkih lidera na marginama Mostarskog sajma.

Zanimljivo je da delegacija SDA dolazi u Mostar drugog dana sajma, čije otvorenje već drugu godinu izbjegavaju. Čović je to ocijenio kao lošu poruku jer “moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima”.

Susret ove dvije delegacije je prema najavama trebao biti dio šireg sastanka s predstavnicima SNSD-a. Takav sastanak je za utorak ili srijedu prije nekoliko dana najavljivao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Možda je njegovo neodržavanje iniciralo Dodikove teške riječi i jučerašnju kontroverznu izjavu kako se Bošnjaci naoružavaju i popisuju vojno sposobno stanovništvo.

SDA mu, naime, nije ostala dužna poručivši da Dodik plasira perfidnu i opasnu propagandu u stilu Miloševićevog režima. (Klix.ba)