SIPA uhapsila dvoje turskih državljana zbog krijumčarenja migranata

0
82

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Gradiške uhapsili dvoje državljana Republike Turske zbog postojanja osnova sumnje da su organizovano vršili krijumčarenje migranta.

Kako navode iz SIPA-e, osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka.

Prilikom realizacije akcije kodnog naziva “Tulip” policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem krivičnim postupku. Također, prilikom pretresa u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

“Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SIPA-e. (Klix.ba)