Na završnom turniru Lige nacija sudije će koristiti VAR

0
161

Na završnom turniru prvog izdanja Lige nacija, koji će se od 5. do 9. juna održati u Portugalu, sudije će koristiti Video Assistant Referees (VAR), objavila je Evropska nogometna federacija (UEFA).

U srijedu se u Portu u prvom polufinalnom susretu sastaju Portugal i Švicarska, a dan kasnije će u Gimaraesu igrati Engleska i Holandija. Susret za 3. mjesto i finale na rasporedu su 9. juna.

“Nikada nećete dobiti sistem koji je sto posto siguran, ali ključne odluke su bile jasne i u pravu,” poručio je selektor engleske reprezentacije Gareth Southgate, prenosi Hina.

S njim se složio i holandski selektor Ronald Koeman.

“VAR je dobra pomoć kako bi nogomet bio pravedniji i većina grešaka će biti ispravljena. To je naravno, dobra stvar. Međutim, moramo shvatiti da će razgovori i dalje postojati, jer često možete tumačiti akcije na više načina. Ja sam za to da VAR rješava samo velike, očite probleme, a ne da traga za potencijalnim pogreškama”, izjavio je Koeman.

Pobjednik Lige nacija dobit će 10,5 miliona eura, drugo mjesto donosi devet miliona eura, nagrada za treće mjesto je osam, a četvrto sedam miliona eura.

Polufinale:

5. juna Portugal – Švicarska (Porto – 20.45)
6. juna Holandija – Engleska (Guimaraes – 20.45)

Za treće mjesto:

9. juna Guimaraes – 15.00

Finale:

9. juna Porto – 20.45