Ajanović: Komšić i Džaferović su dužni tražiti krivično gonjenje Dodika

0
204

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nema pravo šutjeti u povodu protudržavnog veta Milorada Dodika na podnošenje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, jer su članovi Predsjedništva BiH obavezni djelovati u cilju zaštite vitalnih interesa države, posebno u okolnostima ugrožavanja teritorijalnog integriteta zatvaranjem izlaza na otvoreno more preko teritorijalnih voda Bosne i Hercegovine.
Podsjećamo da je Predsjedništvo BiH još 2009. godine postiglo konsenzus povodom pomorskog pitanja u BiH, te se Dodikov veto ne može ni smatrati osnovanim, jer je već donesena odluka Predsjedništva BiH o suprotstavljanju gradnji Pelješkog mosta, a 2017. godine usvojena je i Deklaracija o Pelješkom mostu, kojom se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH suprotstavio zatvaranju izlaza države na otvoreno more, te obavezao Predsjedništvo BiH na konkretno djelovanje u cilju zaštite interesa BiH.
Još jednom se upozoravaju Željko Komšić i Šefik Džaferović – da su obavezni tražiti krivično procesuiranje Milorada Dodika, te organizovati sastanak predstavnika Suda BiH, Tužilaštva BiH, Pravobranilaštva BiH i svih drugih nadležnih institucija i pojedinaca, uključujući i predstavnike Advokatske komore Federacije BiH, kako bi se donijele adekvatne odluke o djelovanju u cilju zaštite vitalnih interesa države i sprečavanja mirnodopske agresije na Bosnu i Hercegovinu, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.