Handke odbio odgovarati na pitanja o genocidu u Srebrenici na konferenciji o Nobelovoj nagradi

0
293

Kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost koji je danas održao konferenciju za novinare u sklopu sedmice proslave ovogodišnjih pobjednika Nobelove nagrade, ostao je dosljedan svojoj politici da ne odgovara na “neugodna” pitanja o genocidu u Srebrenici i falsificiranju historijskih činjenica kada je riječ o agresiji na BiH.

Novinar Peter Maass koji je za vrijeme rata u BiH bio reporter Washington Posta i New York Timesa na konferenciji za medije u Štokholmu Handkea je upitao zbog čega negira činjenice poput one o tome da se u Srebrenici desio genocid, što je utvrdio Međunarodni tribunal u Hagu.

No, umjesto da ponudi konkretan odgovor na ovo pitanje, Handke je pročitao jedno pismo, koje mu poslao, kako je rekao, anonimna osoba, a koje je napisano na toaletnom papiru. Kazao je da je to jedino negativno pismo koje je dobio u proteklim sedmicama, dok su mu u svim ostalim pismima postavljana pitanja o književnosti.

Handke se potom obrušio na ovog uglednog novinara kazavši da postavlja prazna i neznalačka pitanja. Ponovo upitan zašto ne prihvata presude suda, Handke je kazao da ne želi odgovarati na ova pitanja.

“Ovo je jako pogrešna priča i ponovo pričati tu priču ovdje nije pravi trenutak”, kazao je Handke na konferenciji za novinare.

Upitan šta misli o demonstracijama protiv njega koje će se održati 10. decembra u Štokholmu, kazao je “dajte mi vi savjet”. Podsjetio je i na proteste tokom preuzimanja Ipsonove nagrade u Oslou kazavši da tada demonstranti nisu htjeli razgovarati s njim.

“Nemojte me pitati o mišljenjima. Ja ne pišem mišljenja. Meni se sviđa književnost”, poručio je Handke novinarima.

Na upit kakvu gestu namjerava napraviti u svrhu pomirenja Handke je kazao da je zamolio neke prijatelje u BiH da mu pomognu u tome kako da to ostvari navodeći da ipak misli da to nije moguće.

“Htio sam se sastati sa dvjema majkama, ne sa organizacijama, već sa dvije usamljene majke koje su izgubile djecu u ratu. Jedna sa srpske i jedna sa muslimanske strane. Ali to nije bilo moguće”, kazao je Handke.

Handke je u BiH, ali i u cijelom svijetu oštro kritiziran zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, te zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. (Klix.ba)