Trump zaprijetio Iraku: Vratite milijarde dolara ili slijede neviđene sankcije

0
380

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Iraku velikim sankcijama u slučaju da ne vrati milijarde dolara za zračnu bazu ako američke trupe budu prisiljene na povlačenje iz te zemlje.

“Imamo izuzetno skupu zračnu bazu koja je tamo. Izgradnja je koštala milijarde dolara, mnogo prije mog mandata. Ne odlazimo ako nam ne vrate”, rekao je Trump.

Prvi čovjek SAD-a je istakao da je njegova zemlja spremna na akciju i da je spremna uvesti rigoroznije mjere i sankcije od onih koje su već na snazi protiv Teherana, prenosi RT.

“Ako od nas zatraže da odemo, ako to ne učinimo na vrlo prijateljskoj osnovi, naplatit ćemo im sankcije kao što nikad ranije nisu vidjeli. Učinit ćemo da iranske sankcije izgledaju blage”, dodao je.

Trumpovo oštro upozorenje Iraku dolazi nakon što su irački poslanici usvojili rezoluciju te zatražili od iračke vlade da istjera strane trupe tako što će otkazati zahtjev za vojnu pomoć od koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Ova odluka donesena je nakon što su američke snage u napadu bespilotnim letjelicama u Bagdadu usmrtile vrhovnog iranskog generala Qasema Soleimanija.