Američka FDA mogla bi odobriti korištenje Remdesivira u liječenju zaraženih koronavirusom

0
102

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) mogla bi odobriti korištenje Remdesivira u liječenju zaraženih koronavirusom, nakon što su istraživači jučer predstavili dokaz da bi ovaj eksperimentalni lijek mogao pomoći u oporavku oboljelih od Covida-19.

FDA još nije odobrila nijedan lijek za liječenje koronavirusa, ali planira dozvoliti hitnu upotrebu Remdesivira, javlja New York Times. U izjavi za CNN iz FDA su naveli da razgovaraju s kompanijom Gilead Sciences, proizvođačem Remdesivira, o tome kako da lijek učine dostupnim pacijentima.

“Kao dio FDA-ove posvećenosti ubrzanju razvoja i dostupnosti potencijalnih lijekova za Covid-19, agencija razgovara sa Gilead Sciences o tome kako da Remdesivir, što je brže moguće, bude dostupan pacijentima kojima je potreban”, rekao je glasnogovornik FDA-e Michael Felberbaum.

Istraživanje koje je finansirala Vlada SAD-a otkrilo je da se zaraženi pacijenti koji su uzimali Remdesivir oporavljaju brže od pacijenata koji nisu. Stoga savezni zvaničnici žele pružiti svaku nadu u liječenju od koronavirusa kojim je zaraženo više od milion Amerikanaca i uslijed kojeg je preminulo 60.000 ljudi u SAD-u.

Vodeći vladin stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci kazao je da podaci istraživanja pokazuju da Remdesivir ima jasan, značajan i pozitivan učinak na oporavak od Covida-19. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kazali su da je rano govoriti o djelovanju Remdesivira.

Ipak, rezultati preliminarnog ispitivanja lijeka pokazali da je Remdesivir skratio vrijeme oporavka zaraženih koronavirusom sa 15 na 11 dana. To je slično učinku koji lijek Tamiflu ima na sezonsku gripu. Tamiflu također ne može brzo izliječiti pacijenta, ali znatno skraćuje trajanje bolesti.

Dokazano je i da Remdesivir može blokirati koronavirus, te utjecati na smanjenje smrtnosti.