UEFA prvi put o najgorem scenariju: Neka takmičenja bi mogla biti otkazana

0
154

UEFA i dalje planira da se nogometna takmičenja u Evropi nastave u junu, ali su prvi put iz krovne kuće evropskog nogometa progovorili i o mogućem otkazivanju nekih takmičenja.

Svih 55 članica UEFA-e je na poziv krovne kuće nogometa održalo videokonferenciju u utorak kako bi se razgovaralo o rješenjima za nastavak nogometne sezone. Nastavak takmičenja je planiran u junu, dok bi se finale Lige prvaka igralo 29. augusta.

Ranije ovog mjeseca iz UEFA-e su upozorili čelnike evropskih liga da ne otkazuju ligaška takmičenja, jer bi to njihove klubove moglo koštati nastupa u evropskim takmičenjima. Ipak, neizvjesnost u vezi s tim kada bi se lige mogle nastaviti, učinila je planiranje nemogućim, a UEFA je prvi put prihvatila da nastavak takmičenja u nekim državama neće biti moguć.

UEFA je u svom saopćenju nakon jučerašnjeg sastanka istaknula kako su ligama dali jasnu preporuku da bi se takmičenja trebala završiti, ali da će se o nekim posebnim slučajevima raspravljati nakon što budu donesene smjernice koje se odnose na nastup u evropskim takmičenjima za klubove iz liga koje se ne završe zbog pandemije koronavirusa.

Iz UEFA-e nisu pojasnili Savezima šta znači “posebni slučajevi”, ali u krovnoj kući evropskog nogometa očekuju objašnjenje odluke od svake lige koja procijeni da završetak takmičenja nije moguć.

UEFA mora razraditi i plan početka nove sezone u evropskim takmičenjima s obzirom na to da se kvalifikacije igraju tokom čitavog ljeta i da bi se početak nove sezone poklopio s krajem ove.