Američka kompanija ubrzava rad na vakcini protiv koronavirusa

0
408

Jedna od prvih biotehnoloških kompanija američka Moderna koja je započela razvoj eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa sada je spremna ubrzati rad i prijeći na narednu fazu testiranja, odnosno, počet će s kliničkim ispitivanjima srednje faze.

New York Times piše da je glavni cilj takve vrste ispitivanja zapravo potvrda je li vakcina sigurna i mogu li se pozitivni rezultati koji su postignuti nad nekoliko desetina dobrovoljaca u prvoj fazi ponoviti u mnogo većoj grupi ljudi. Ako i to testiranje prođe bez problema, kasnije studije, poznate kao faza tri utvrdit će tačno koliko je vakcina efikasna.

“Predstojeći početak druge faze je presudni korak naprijed”, kazao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna je jedna od brojnih biotehnoloških kompanija koje nastoje razviti efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, od kojeg je u svijetu umrlo više od 262.000 ljudi, a zaraženo je više od 3,7 miliona.

Za respiratornu bolest COVID-19, koju uzrokuje koronavirus, još nema odobrenog lijeka i vakcine, iako se neki pacijenti liječi pojedinim lijekovima koji su dobili odobrenje za korištenje u kriznoj situaciji.

Moderna je ranije saopćila da očekuje da će klinička ispitivanja srednje faze početi u ovom tromjesečju, a kasnije faze na jesen. Međutim, s obzirom na ubrzani proces moguće je da će ta kasnija klinička ispitivanja ipak početi u ljeto.

Njena eksperimentalna vakcina sada je u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Izvršni direktor Stephane Bancel rekao je da postoji mogućnost da 2021. godine dobiju odobrenje za oglašavanje lijeka koji nosi naziv mRNA-1273.

Modernin kandidat za vakcinu mRNA-1273 zapravo se oslanja na genetski materijal RNA koji se zapravo bazira na proizvodnji proteina u ćelijama uz pomoć ribosoma. U ovom slučaju taj “specifični recept” će zapravo sadržavati proteine koronavirusa s obzirom na to da se oni obično koriste kao “ključ” za otključavanje i preuzimanje plućnih ćelija.

Vakcina bi mogla pomoći u izgradnji zdravog imunološkog sistema koji bi proizvodio antitijela za borbu protiv zaraze, a sve to prije nego se neko razboli.

Moderna je prošle sedmice sklopila sporazum sa švicarskim proizvođačem lijekova Lonza Group AG u cilju brže proizvodnje potencijalne vakcine.

Kompanija je prošli mjesec dobila 483 miliona dolara od američke vladine agencije za brži razvoj vakcine.

Ranije ove sedmice su Pfizer i BioNTech SE objavili da su počeli isporučivati svoje vakcine protiv koronavirusa za inicijalna ispitivanja na ljudima u SAD-u, u nadi da će u oktobru dobiti odobrenje za korištenje lijeka u SAD-u po ubrzanoj proceduri zbog zdravstvene krize.

Johnson&Johnson planira početi ispitivanja na ljudima do septembra, kako bi početkom 2021. godine bilo spremno za odobrenje po ubrzanoj proceduri zbog krizne situacije.

Stručnjaci ne očekuju da će ijedna vakcina biti odobrena prije 2021. godine, jer vakcine moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije nego budu spremna za korištenje na stotinama miliona ljudi, ako ne milijardama.