Maduro direktno optužio Trumpa za pokušaj “invazije” na Venecuelu ribarskim brodovima

0
399

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je Sjedinjene Američke Države za organizovanje osujećene invazije na njegovu zemlju preko male grupe plaćenika u dva ribarska broda, pišu svjetski mediji.

Ukazao je na neuspjeli upad u vrijeme pooštrenih tenzija dviju zemalja upoređen s iskrcavanjem kubanskih emigranata uz američku podršku u Zalivu svinja 1961. godine.

Venecuelanski lider je rekao da predsjednik SAD-a Donald Trump stoji iza pokušaja upada, pošto su vlasti te zemlje uhapsile dvojicu Amerikanaca uz optužbe da su učestovali u planu za svrgavanje Madura uz podršku opozicije, navodi agencija France-Presse.

Maduro je rekao da je osujećeni plan ponavljanje propale akcije u Zalivu svinja 1961. godine kada su Kubanci iz egzila uz podršku vlade SAD-a pokušali da sruše tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra. On tvrdi da je Trump unajmio bivšeg pripadnika američke vojske Jordana Goudreaua za obuku plaćenika, prenosi RSE.

Trump je negirao da je njegova administracija umiješana u akciju, dok Washington optužuje Madura za “kampanju dezinformisanja”.