U Tuzli oduzete cigarete i duhan u vrijednosti od 38.000 KM

0
62

Na području Tuzle službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su gotovo 4.000 paklica cigareta i više od 100 kilograma duhana.

U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom COVID-19 ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje prvode pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina. Tako je na područiju grada Tuzle oduzeto 3.980 paklica raznih cigareta kao i 100,6 kg duhana.

“Ovlaštena službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, a na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera došli su do saznanja da na području grada Tuzle postoji više lica koja se bave prodajom cigareta i rezanog duhana, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja. Izvršen je pretres vozila, lociranih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Te tom prilikom pronađeno je 3980 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 100,6 kilograma duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je oko 38.000 KM”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Protiv 4 osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.