U Tuzli otvoren memorijalni centar Kapija

0
44

Memorijalni centar Kapija, mjesto bolne istine o stradanju nevinih građana 25. maja 1995. godine danas je otvoren u Tuzli. Svi posjetitelji imaju priliku vidjeti dokumentarističku postavku koja je vezana za sva dešavanja u proteklih 25 godina – od stravičnog masakra do posljednje komemoracije.

Otvaranju memorijalnog centra Kapija prethodili su radovi na uređenju objekta, kao i prikupljanje vrijedne dokumentarističke građe. Građanima su danas predstavljene stalne postavke sastavljene od panoa, audio-vizuelnih snimaka, fotografija, novinskih članaka i slično.

U posebno izrađenim vitrinama predstavljene su i fotografije žrtava zločina i njihovi lični predmeti, kao i dostupni svi relevantni tekstovi vezani za suđenje i presudu ratnom zločincu Novaku Đukiću, koji je prema presudi Suda Bosne i Hercegovine za počinjeni ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji osuđen na 20 godina zatvora.

Memorijalni centar Kapija značajan je za porodice stradalih mladića i djevojaka 25. maja 1995. godine, kao i za sve one koji su se zadesili na ovom mjestu u 20 sati i 55 minuta, kada je ispaljena granata s planine Ozren, ali su pukom srećom uspjeli preživjeti.

Jedan od takvih je i Edin Hurić, predsjednik Udruženja “25. maj – Kapija” koji kaže da otvaranjem memorijalnog centra roditelji ubijene djece sa sebe skidaju jedan ogroman teret jada, gorčine, čemera i nepravde koji ih pritišće 25 godina.

“Pedeset metara odavdje je ubijena mladost Tuzle, a nakon 25 godina mi nismo dočekali pravdu u bilo kojem segmentu. Zahvaljujući građanima Tuzle koji imaju najveće srce na svijetu, shvatili smo da se sve one laži koje koje se govore o Kapiji i neistine koje se pišu u knjigama, mogu suzbiti jedino na ovakav način, muzejskom postavkom. Svaki posjetitelj, bilo da je riječ o našem građaninu ili strancu, koje uđe u ovaj centar skinut će mali dio bremena sa leđa roditelja, to će im biti velika satisfakcija”, ističe Hurić.

Kao autor postavke u memorijalnom centru Kapija se potpisuje Senad Begović iz Centra za kulturu, koji ističe da će posjetiteljima na raspolaganju biti profesor historije.

“Postavka obuhvata izvornu građu koja je nastajala neporedno nakon maskakra na Kapiji. Imamo onele s isječcima iz dnevne štampe, izvještaje komisija koje su radile na dan tragedije i poslije, portrete ubijenih… Bit će prikazan i dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o suđenju Novaku Đukiću. Tu su i drugi dokumenti vezani za ovu temu, a naša je namjera da se ovo postane informaciono-dokumentacioni centar”, pojašanjava Begović. (Klix.ba)