Američki virolog Robert Redfield: Koronavirus je državu bacio na koljena

0
64

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield rekao je kako je koronavirus bacio Sjedinjene Američke Države (SAD) na koljena, komentarišući tako cifru od više od 2,4 miliona zaraženih i nešto više od 121.000 preminulih od posljedica oboljenja COVID-19.

Javno zdravstvo već jako dugo nema sve što mu je potrebno, nedovoljno je finansirano i hitno je potrebno uložiti u njega, objasnio je Redfield.

“Svi smo uradili najbolje što smo mogli u borbi s ovim virusom, ali ova je bolest naciju bacila na koljena. Potrošit ćemo oko sedam biliona dolara zbog jednog malog virusa. SAD je već iskoristila kapacitet koji ima za suočavanje sa pandemijom”, rekao je.

Podsjetimo, Trumpova administracija žestoko je kritikovana zbog sporog i lošeg odgovora na koronavirus onda kada se tek počeo širiti u SAD-u, posebno jer je američki predsjednik u više navrata istakao kako ne postoji šansa da ovo oboljenje naudi državi i njenim građanima.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost oko toga šta bi se moglo dogoditi ako se situacija sa koronavirusom ne smiri do perioda kada se počnu pojavljivati slučajevi sezonske gripe. Dodali su kako bi spoj sezonske gripe i koronavirusa mogli u potpunosti srušiti američki zdravstveni sistem.