Grupa „SDP i sateliti“ u GV Tuzla odbranila nezarađene paušale i učvrstila ruku u džepu građana

0
432

Današnja sjednica Gradskog vijeća Tuzla krenula je u duhu borbe vladajuće većine na čelu sa SDP-om za očuvanje vijećničkih paušala nezasluženih tokom realizacije „e-mail“ sjednica vijeća i utvrđivanja namjere Jasmina Imamovića da od građana otima novac za nezakonitu komunalnu taksu.

Naime, vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović predložio je tačku dnevnog reda: Izmjene i dopune Odluke o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela Općinskog vijeća Tuzla te je predložio, citiramo:

U Odluci o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela Općinskog vijeća Tuzla iza pripadajućeg člana koji reguliše mjesečnu i paušalnu naknadu vijećnika dodaje se novi član, koji glasi: 

“Vijećnicima se ne isplaćuje bilo kakva novčana naknada niti vijećnički paušal ukoliko u toku mjeseca ne bude održana bar jedna redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

Za održavanje vanredne sjednice iz člana 81.a Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla vijećnici nemaju pravo na novčanu naknadu.““

Ajanović je ovaj prijedlog obrazložio riječima: „Hitnost je iz razloga što je tek danas dostavljena Odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla kojom je predviđeno je održavanje online sjednica Gradskog vijeća.

SDP namjerava obezbijediti parlamentarnom većinom i eventualno drugim vijećnicima  izmjene Poslovnika Gradskog vijeća, na način da se zadrži održavanje elektronskih/online sjednica i u situacijama kada nema proglašenja stanja prirodne nesreće, odnosno u okolnostima, citiramo: “nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se vijeće ne može sazvati”, završen citat. Time SDP namjerava da sa političkim slugama može kada želi donijeti odluku da se ne održavaju redovne sjednice Gradskog vijeća, a da se to pravda nekakvim otežavajućim okolnostima. Dakle SDP može odlučiti da nema sjednice Gradskog vijeća ukoliko pada jača kiša ili snijeg ili je prejako sunce, ili im je mrsko dolaziti na sjednice Gradskog vijeća pa da iz udobnih funkcionerskih fotelja uz piće i meze “odrade sjednicu” i uredno pokupe paušale za nerad.

Obrazloženje SDP-a da se usvoji izmjena Poslovnika je navodno teško epidemiološko stanje oko Tuzle, da vijećnici imaju kod kuće rizične kategorije i slična bezvezna obrazloženja, jer svi građani imaju rizične kategorije, a posebno SDP zanemaruje činjenicu da se svakodnevno na Pannonici nalazi preko 5.000 ljudi, te je apsurdno plašiti građane nemogućnošću održavanja sjednica Gradskog vijeća.

Iz navedenih razloga nemoralno je naplaćivanje bilo kakve novčane naknade za online vanredne sjednice GVT, jer su vijećnici dužni efektivno djelovati na normalnim sjednicama.

Predložena je izmjena i Odluke o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela Općinskog vijeća Tuzla kako se ne bi dogodilo da se održavanjem vanredne online sjednice omogući bilo kakva mjesečna novčana naknada.

Za raspravu o ovom prijedlogu nije glasala grupa „SDP i sateliti“, te su u duhu izvornjaka (izvorno zalaganje za pljačku građana) takođe odbili glasati za prijedlog BOSS-a i SDA da se konačno ukine nezakonito nametnuta komunalna taksa građanima Tuzle, iako je stav BOSS-a potvrdilo i nadležno kantonalno ministarstvo.

Sjednica Gradskog vijeća Tuzla i dalje traje, a ishod možemo očekivati u narednim satima. Ishod koji je uglavnom poznat, obzirom da ovim tijelom suvereno vladaju „SDP i sateliti“, odnosno interesno vezani vijećnici iz Tuzlanske alternative (koji očigledno još nisu shvatili šta znači riječ „alternativa“), koalicioni partneri SDP-a iz PDA i pojedini samostalni vijećnici, koji su zbog ličnih interesa pobjegli pod skute tuzlanskog despota, a na štetu prevarenih građana koji su ih birali. (Salines.info)