Japanski lijek protiv koronavirusa dobili samo Banja Luka i Mostar, nije ponuđen drugim klinikama

0
273

U Bosnu i Hercegovinu prošle sedmice stigao je lijek Avigan za tretman oboljelih od koronavirusa koji je našoj zemlji donirao Japan. Međutim, doze ovog lijeka dobili su samo Medicinski fakultet u Banjoj Luci i Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, dok Avigan nije raspoređen niti ponuđen klinikama u drugim gradovima BiH.

Prema prvobitnim informacijama navodno su se za konzumaciju i klinička ispitivanja Avigana prijavile samo institucije iz Banja Luke i Mostara koje su i dobile lijek. Podsjetimo, Ambasada Japana donirala je BiH 12.200 tableta Avigana koje su dovoljne za tretman 100 pacijenata. Zašto lijek nije ravnomjerno raspoređen u sve klinike gdje se liječe zaraženi od koronavirusa, mnogima nije jasno.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić govori nam kako nije postojao nikakav javni poziv ili dopis za donaciju lijeka Avigan.

“Načelnik Klinike za infektivne bolesti, odnosno sadašnje Covid bolnice pri Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, nakon što je dobio informaciju iz medija o raspodjeli ovog lijeka, kontaktirao je Ministarstvo civilnih poslova BiH i još neke institucije, te je dobio informaciju kako je naređeno da se lijek rasporedi u ustanove u Banjoj Luci i Mostaru. Mi nismo ni imali priliku, niti smo aplicirali za ovu donaciju, niti smo ikad išta dobili”, kazala nam je Čolić.

Sličan odgovor dobili smo i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Niko nas nije pitao niti ponudio. Vrlo smo iznenađeni nekorektnim postupanjem Ministarstva civilnih poslova BiH. KCUS je najveća i najstarija medicinska ustanova koja radi i najveći broj naučnih i istraživačkih projekata. Svakako ćemo obavijestiti i ambasadora Japana”, kazali su nam iz KCUS-a.

Na naš upit Ministarstvu civilnih poslova BiH zašto lijek Avigan nije ponuđen i drugim zdravstvenim ustanovama i klinikama u BiH te zašto je naređeno da se podijeli samo Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, nismo dobili odgovor. Očekujemo i očitovanje ove institucije.

Ono što je poznato, a što je rečeno prilikom primopredaje lijeka kojoj su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeveljić i japanski ambasador u BiH Hideyuki Sakamoto, distribucija lijeka navodno se izvšila u saradnji sa entitetskim resornim ministarstvima.

Inače donacije lijekova u našu zemlju vrše se preko Ministarstva civilnih poslova BiH. Praksa je da prije toga komisije koje vrše prijem donacija u zdravstvenim ustanovama i klinikama dobiju službeni dopis ili pismo namjere u kojima se navodi šta se nudi kao donacija tim uustanovama. Na osnovu tog poziva ustanove se izjašnjavaju da li imaju potrebu za ponuđenom donacijom. U slučaju donacije iz Japana, lijek Avigan nije ponuđen drugim klinikama u BiH u kojima su također smješteni oboljeli od koronavirusa.

Podsjetimo, japanski lijek Avigan koristi se za liječenje influenze, a pokazao se kao izuzetno djelotvoran u sprečavanju razmnožavanja SARS-COV-2 virusa. (Klix.ba)