Sabrana nedjela tuzlanskog despota II: Kako su Imamović i Stijepić potrošili novac etažnih vlasnika stanova?

0
394

Naredbom pomoćnika gradonačelnika Slavka Stjepića (broj: 11-19-145/20 od 17.3.2020. godine) obavezani su upravitelji zajedničkih dijelova zgrada da vrše dezinfekciju zajedničkih  prostora, ali gradonačelnik Jasmin Imamović nije obezbijedio ni jednu marku za tu namjenu niti za dezinfekciju ruku u ulazima stambenih objekata, iako je raspolagao budžetskim sredstvima, te je time oko 100.000 građana obavezao da plate dezinfekciju zajedničkih prostorija tokom stanja prirodne nesreće. Jasmin Imamović je bio dužan za te namjene koristiti budžetska sredstva  za borbu i sprječavanje korona virusa te obezbjediti upraviteljima finansijska sredstva neophodna za te namjene

Jasmin Imamović bio je dužan vratiti novac vlasnicima oko 25.000 stanova koji su oštećeni za najmanje 100.000 maraka po Naredbi Grada Tuzla, jer je u Budžetu raspolagao sa znatnim finansijskim sredstvima, odnosno sa više miliona KM odobrenih rebalansom Budžeta i prethodnom odlukom GV Tuzla u kojoj je ukupno za borbu protiv koronavirusa odvojeno oko tri miliona KM, plus novčana sredstva odobrena rebalansom.

Upravitelji su bili prinuđeni za dezinfekciju koristiti sredstva sa računa etažnih vlasnika koja su namijenjena za redovno održavanje zajedničkih prostorija, uređaja, liftova i vanjskih dijelova zgrada, čime je zbog nebrige i cicijaškog djelovanja Jasmina Imamovića oštećeno oko 100.000 stanara, ali je ugrožena i bezbjednost građana zbog nemogućnosti saniranja fasada čiji dijelovi redovno padaju po glavi stanovnika.

Dokaz je evidentiran u finansijskoj dokumentaciji upravitelja, koji su u prosjeku platili po 25.000 KM za realizaciju naredbe, odnosno četiri upravitelja u Tuzli oko 100.000 KM, a iznos je uzet sa računa etažnih vlasnika. Imamović je odgovoran jer novac koji je uzet sa računa etažnih vlasnika, koji je utrošen po naredbi, nije vraćen građanima.

 Saopštenje za javnost Gradskog štaba civilne zaštite Tuzle (25. 6. 2020.), kojim je izvršeno javno priznanje da tokom pandemije nije bilo nikakvih nabavki, obavezuje na smjenu načelnika Štaba Slavka Stjepića ali i komandanta Štaba Jasmina Imamovića. U saopštenju je u povodu zahtjeva vijećnika za raspravu na sjednici Gradskog vijeća o utrošku sredstava u toku pandemije navedeno, citiramo: “Nije moguće podnijeti izvještaj o javnim nabavkama u vremenu pandemije, jer u tom vremenu nikakvih nabavki, pa ni javnih, nije ni bilo. Nemoguće je izvijestiti o nečemu čega nije bilo.”

Skandalozno je da u toku proglašenja stanja prirodne nesreće i pandemije nije vršena nabavka dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski i rukavica i ostalih sredstava kako bi se građani zaštitili od pandemije i zbrinuli od posljedica – i pored okolnosti da je u aprilu po Odluci Gradskog vijeća Gradski štab civilne zašite raspolagao sa sredstvima od oko tri miliona maraka, ne uključujući majski rebalans Budžeta, te je opravdano vijećničko pitanje – gdje su pare?

Sutra čitajte: Sjednice Gradskog vijeća ONLINE – Panonika OFFLINE