UEFA objavila agendu za Izvršni odbor: Za šest dana odluka o baražu i evropskim takmičenjima

0
154

Sastanak UEFA-inog Izvršnog odbora bit će održan putem videokonferencije u dva dijela. Prvi dio bit će održan u srijedu 17. juna od 12:00 do 15:00 sati, a drugi dio u četvrtak od 9:00 do 11:00 sati, potvrđeno je iz UEFA-e.

Nama je ovaj sastanak Izvršnog odbora krovne kuće evropskog nogometa posebno zanimljiv zbog toga što bismo mogli saznati kada će reprezentacija Bosne i Hercegovine igrati utakmice baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, ali i kada će naši klubovi nastupiti u evropskim takmičenjima i da li će se format kvalifikacija mijenjati.

Osim toga mogli bismo saznati i kada ćemo igrati utakmice u UEFA-inoj Ligi nacija, ali i kada će početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

UEFA je na zvaničnoj stranici objavila agendu za naredni sastanak Izvršnog odbora, koji s nestrpljenjem čeka čitava nogometna Evropa, kao i teme o kojima će se razgovrati.

Riješit će se pitanje preostalih revanš utakmica osmine finala u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, kao i plan za nastavak takmičenja u četvrtfinalima. U medijima se pojavila informacija kako će se organizovati završni “Final Eight” turnir i da je Lisabon favorit za organizaciju završnice Lige prvaka.

Razgovarat će se i o narednoj sezoni Lige prvaka i Evropske lige, kako o kvalifikacijama za ova takmičenja, tako i o doigravanju (Play Off) i grupnoj fazi Lige prvaka i Evropske lige. Ovo je posebno zanimljivo za naše klubove – Sarajevo (Liga prvaka), Željezničar, Zrinjski i Borac (Evropska liga).

Rješavat će se i pitanje domaćinstva narednog Evropskog prvenstva, a trebala bi biti donesena i odluka o utakmicama baraža za Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija trebala je biti domaćin Sjevernoj Irskoj u polufinalu, dok bi u slučaju trijumfa, također na domaćem terenu, igrali protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska. Ostaje da vidimo kada bi se duel sa Sjevernom Irskom trebao igrati.

UEFA je najavila i da će se rješavati pitanje odigravanja utakmica u Ligi nacija, odnosno o promjeni datuma takmičenja. Naša reprezentacija nalazi se u Ligi A, u grupi s Holandijom, Poljskom i Italijom.

Drugog dana razgovarat će se o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, kao i o licencama klubova za evropska takmičenja, ali i o odredbama koje se tiču finansijskog fair playa.

Nakon što se okonča prvi sastanak Izvršnog odbora predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin održat će konferenciju za medije u 15:30 sati u srijedu 17. juna.