SAD će potrošiti dvije milijarde dolara za razvoj vakcine protiv koronavirusa

0
83

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava izdvojiti dvije milijarde dolara za pravljenje vakcine protiv koronavirusa. Prvih stotinu miliona vakcina bit će besplatne za građane Sjedinjenih Američkih Država.

Američke vlasti već su 100 miliona dolara dale kompanijama Pfizer i BioNTech SE za razvoj cjepiva. Osim toga, bit će potrošeno 1,95 milijardi dolara za početnu narudžbu vakcina, piše američki poslovni magazin Business Insider.

“Posvećeni smo da ostvarimo nemoguće. Neumorno radimo na sigurnoj i učinkovitoj vakcini u cilju da okončamo globalnu zdravstvenu krizu”, rekao je izvršni direktor Pfizera dr. Albert Bourla.

Nada se da će njihove vakcine dobiti odobrenje za upotrebu čim se završe klinička ispitivanja. Ako ispitivanja budu uspješna, Pfizer i BioNTech očekuju da će biti spremni za hitne isporuke koji bi se mogle desiti već u oktobru ove godine.

Tvrde da do kraja 2020. može biti proizvedeno stotinu miliona vakcina. Obećali su da će određeni broj vakcina biti besplatan Amerikancima.

Ove dvije korporacije potpisale su sporazum sa američkim vlastima za isporuku vakcina. Osim toga, SAD su već izdvojile i 347 miliona dolara za proizvodnju ampula u cilju da njihov broj bude dovoljan za cijeli svijet.

Međutim, pojedini Amerikanci su zabrinuti po pitanju vakcine protiv koronavirusa. Posebno su skeptični zbog brzine kojom se razvija. Anketa ABC Newsa i Washington Posta je pokazala da se 30 posto stanovnika SAD-a vjerovatno neće vakcinisati.