Odobrena treća faza ispitivanja Johnson&Johnson vakcine protiv koronavirusa

0
53

Ministarstvo zdravstva u Španiji objavilo je kako će odobriti treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju proizvodi kompanija Johnson&Johnson.

U saopćenju za medije, iz Ministarstva su naglasili kako će testiranje slijediti “dvostruko slijepi” dizajn u kojem će se dvije doze vakcine i placeba primijeniti na 30.000 dobrovoljaca iz Španije, Belgije, Kolumbije, Njemačke, Francuske i drugih država.

Kako su naveli, devet bolnica u Španiji učestvovat će u ovoj fazi testiranja te će biti zaduženi da nađu dobrovoljce.

Vakcina kompanije Johnson&Johnson temelji se na “običnom” virusu prehlade koji je modifikovan sa genetskim informacijama iz koronavirusa.

Kako je navedeno, u testiranju će moći učestvovati samo dobrovoljci koji nemaju zdravstvenih tegoba koje bi se mogle povezati sa razvojem simptoma koronavirusa. Ukoliko ova faza testiranja prođe bez problema, u testiranje će se uključiti i osobe koje imaju određene komorbiditete te imaju veće šanse da se zaraze koronavirusom.

Kao što je poznato, sva eksperimentalne vakcine moraju proći tri faze testiranja. U prvoj fazi sa destinama zdravih osoba kako bi se isključili ozbiljni neželjeni efekti, druga faza uključuje stotine ljudi kako bi se potvrdili rezultati i prilagodila doziranja. Treća faza obuhvata hiljade učesnika na kojima se treba dokazati sigurnost i efikasnost lijeka.

Prema posljednjim informacijama, nekoliko vakcina je na završnim testiranjima pokazalo odlične rezultate u borbi protiv koronavirusa. To se prije svega odnosi na vakcine kompanija Pfizer/BioNTech, Moderna i Sinovac.