Osim pretresa JZU ‘Gradske apoteke’ u Tuzli, policija pretresla i stan Edima Kadića

0
1453

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Sektor kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona izvršio je pretres Javne zdravstvene ustanove “Gradske apoteke” Tuzla i izuzeo obimnu materjalnu dokumentaciju.

Pod lupom istražitelja su ugovori koje su Gradske apoteke potpisale o nabavci lijekova u protekle četiri godine. Pred istražnim radnjama je obuhvaćen pomoćnik direktora za komercijalne poslove Edim Kadić, čiji je stan u Tuzli, također pretresen.

Nakon analize obimne materijalne dokumentacije biće utvrđeno da li u spornim nabavkama lijekova ima elemenata zloupotrebe položaja i nezakonitih nabavki, kratko su nam saopštili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje nastavlja intenzivne predistražne radnje u ovom slučaju.

Podsjećamo, Tužilaštvo TK otvorilo je ovaj predmet prije tri godine nakon krivičnih prijava od strane tadašnjeg vijećnika BOSS-a u GV Tuzla Mirnesa Ajanovića, a kao dokazi u istrazi korišteni su i istraživački tekstovi na portalu Salines.info, putem kojih smo dokazali da su Kadić i Nišićka nabavljali lijekove u vrijednosti preko 50 miliona KM nezakonito, odnosno izbjegavajući obaveze nametnute u Zakonu o javnim nabavkama. Time su mogli protupravno steći višemilionsku korist, što možda objašnjava i vrlo skupa kampanja Kadićevog novog političkog subjekta na proteklim lokalnim izborima. (federalna.ba/salines.info)