Policijska akcija u Gradskim apotekama Tuzla – oduzimanje dokumentacije zbog nezakonitog poslovanja!

0
847

Pripadnici Odjela kriminalističke policije MUP-a TK ušli su danas u prostorije Gradskih apoteka Tuzla gdje su vršili pretres.

Informaciju je za tuzlanski portal Tuzlalive potvrdila portparolka Uprave policije TK Amra Kapidžić, te je dala kratku izjavu:

„Po nalogu Općinskog suda i Kantonalnog tužilaštva u toku je pretres prostorija Gradskih apoteka Tuzla. Radi se o predistražnim radnjama i za sada je to jedino što mogu reći.“, kazala je potparolka Kapidžić, a više detalja dao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović:

„Po nalogu Općinskog suda Tuzla i po našem nalogu krim-policija je ušla u prostorije Gradskih apoteka Tuzla. Vrši se pretres prostorija i izuzima se određena dokumentacija. Radi se o predistražnim radnjama radi provjere da li su u zadnjih nekoliko godina nabavke lijekova za Gradske apoteke vršene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Od ranije je s ovim u vezi formiran predmet i sada se vrše određene provjere.“

Mediji su ostali uskraćeni za izjavu direktorice Gradskih apoteka Aide Nišić, kao i za izjavu komercijalnog direktora Edima Kadića koji je bio nosilac liste jedne stranke na proteklim lokalnim izborima.

Oglasilo se, kako navodi Tuzlalive portal, neimenovano lice iz Kadićevog političkog subjekta:

„Ovo je jedan od prvih poteza Jasmina Imamovića da nam pošalje policiju kako bi se osvetio Kadiću i NBL-u zbog toga što ga nismo podržali na izborima. Razgovarali smo sa svim kandidatima za gradonačelnika, ali na kraju smo odlučili da ne podržimo nijednog i o tome smo obavijestili javnost. Imamoviću se to nije svidjelo i sada želi pokazati moć, tim više što Kadić više nije vijećnik. Istraga o nabavci lijekova traje tri godine i još nije okončana, a sada je očito ubrzana.“

Prebacivanje zasluga za današnju policijsku akciju na Jasmina Imamovića je nelogično, ukoliko uzmemo u obzir da je Tužilaštvo TK otvorilo ovaj predmet prije tri godine nakon krivičnih prijava od strane tadašnjeg vijećnika BOSS-a u GV Tuzla Mirnesa Ajanovića, a kao dokazi u istrazi korišteni su i istraživački tekstovi nas našem portalu, putem kojih smo dokazali da su Kadić i Nišićka nabavljali lijekove u vrijednosti preko 50 miliona KM nezakonito, odnosno izbjegavajući obaveze nametnute u Zakonu o javnim nabavkama. Time su mogli protupravno steći višemilionsku korist, što možda objašnjava i vrlo skupa kampanja Kadićevog novog političkog subjekta na proteklim lokalnim izborima.

Jasmin Imamović je, bez obzira na aktuelnu istragu Tužilaštva TK, oboren Izvještaj o radu ove ustanove i javno predočene dokaze o nezakonitom radu, ponovo imenovao Aidu Nišić za direktoricu JZU „Gradske apoteke“ Tuzla i tako postao saučesnik u nezakonitom utrošku preko 50 miliona KM javnih sredstava.

Policijska akcija i oduzimanje dokumentacije relevantne za kvalitetnu istragu je u toku, a ovih dana se nadamo i izvještaju javnost o rezultatima predistražnih radnji i daljem toku procesa. (Salines.info/Tuzlalive.ba)