BiH zvanično uputila zahtjeve proizvođačima za direktnu nabavku vakcina protiv korone

0
94

Ministarstvo civilnih poslova BiH krenulo je u proceduru nabavke vakcina u količinama za koje su entiteti i Brčko Distrikt izrazili potrebu prije dva dana. I dok brojne države mjesecima vode borbu vakcine, BiH se tek sada sjetila krenuti u direktnu kupovinu.

Kako saznajemo predstavnici državnog Ministarstva civilnih poslova već su se obratili Pfizeru za pokretanje pregovora u vezi nabavke više od 250.000 doza vakcine. Do kraja sedmice očekuju se i zahtjevi prema ruskom i kineskom proizvođaču vakcine protiv koronavirusa.

Treba istaći da bi pregovori mogli potrajati s obzirom da je nabavka vakcina u cijelom svijetu postala svojevrstan “rat“ jer mnogi proizvođači kasne s isporukama zatrapni brojnim narudžbama, a mnoge zemlje već najavljuju i tužbe, posebno članice Evropske unije.

Za građane BiH nadležni su u opticaj stavili tri proizvođača vakcine – Pfizer/BioNTech, ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm.

Federacija BiH je, kako smo već objavili, iskazala potrebu za 200.000 doza Pfizerovih vakcina i po 100 hiljada ruske i kineske vakcine.

Republika Srpska je već dogovorila nabavku ruske vakcine (blizu 250.000 doza), a od MCP BiH traži nabavku 50.000 Pfizerovih i 80.000 kineskih vakcina. Brčko Distrikt je iskazao potrebu za 48.000 vakcina, bez navođenja proizvođača.

Proces vakcinacije, iako je već počeo u mnogim zemljama, mogao bi kasniti sedmicama i mjesecima jer proizvođači očito ne mogu adekvatno odgovoriti količinama koje države svijeta žele osigurati svojim građanima.

BiH svakako očekuje i plaćene vakcine putem COVAX mehanizma (1,2 miliona doza) i EU mehanizma (892.000 doza). I dalje nije poznato kada će te vakcine stići na tlo naše države.

Iako su nadležni u našoj zemlji najavili da će prve isporuke putem COVAX-a stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, sve su manje nade da će se to i ostvariti. (Klix.ba)