Evropska unija naručuje dodatnih 300 miliona doza Pfizerovih vakcina

0
30

Zvanične institucije Evropske unije dogovorile su narudžbu i isporuku dodatnih 300 miliona doza vakcina kompanija Pfizer i BioNTech, saopćila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Novom narudžbom zvanični Brisel je odgovorio na kritike država članica kako prva odobrena vakcina na području EU nije imala ravnomjernu i konstantno osiguranu distribuciju. Novim ugovorom, kako ističu iz Brisela, distribucija vakcina trebala bi ići znatno brže.

Povodom narudžbe novih doza vakcina, na Twitteru se oglasila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i istakla kako bi nove doze trebale biti dostupne već u drugom kvartalu 2021. godine.

“Novom narudžbom omogućavamo državama članicama EU da kupe više doza prve odobrene vakcine na području EU”, rekla je Von der Leyen.

Ukupno, Evropska unija trenutno ima na raspolaganju 600 miliona doza vakcina. Još u novembru je Evropska komisija naručila 300 miliona doza vakcina kompanije Pfizer za sve zemlje članice. Narudžba je obuhvatala isporuku 200 miliona doza u prvoj fazi, a ubrzo nakon prve narudžbe odobreno je i dodatnih 100 miliona doza.

Kako su istakli iz Evropske komisije, dosadašnji problem s distribucijom vakcina nije se odnosio na njihov broj, jer je on sasvim dovoljan, već na proizvodne kapacitete kompanija, koji su u ovom trenutku preopterećeni. Upravo zbog toga kompanija BioNTech u Njemačkoj trenutno radi na otvaranju novog proizvodnog pogona koji bi trebao početi raditi u februaru. Nakon toga, kako su istakli iz kompanije, moći će se početi masovnija proizvodnja vakcina za tržište EU.

Pored vakcina kompanija Pfizer i BioNTech, Evropska unija odobrila je u četvrtak i vakcinu kompanije Moderna, a u prvoj fazi EU je od ove kompanije naručila 160 miliona doza vakcina.