Policija objavila fotografije osoba koje su upale u Capitol, nudi nagradu za informacije

0
40

Policija Washingtona je objavila fotografije demonstranata koji su u srijedu upali u američki Capitol i izazvali velike nerede.

Policija sada traži pomoć građana u identifikovanju svih onih koji su kao Trumpove pristalice tu noć zauzeli Capitol, a u istrazi im pomaže i FBI.

Državni advokat Michael Sherwin kazao je da je podignuto nekoliko optužbi koje se odnose na neovlašteni ulazak u Capitol, krađu imovine iz tog kompleksa te upotrebu oružja. Sherwin je dodao da je jedan od demonstranata imao poluautomatsku pušku i 11 molotovljevih koktela.

“Sve je to predstavljalo veliku opasnost zbog čega sada svim snagama i što prije pokušavamo riješiti ovaj slučaj”, poručio je Sherwin.

Dodao je da svi akteri koji su na bilo koji način učestvovali u ovim neredima mogu biti optuženi, čak se uzima u obzir i tendencija Trumpovih komentara na Twitteru i poruke koje je slao svojim pristalicama malo prije navedenih protesta.

“Ukoliko svi ti dokazi budu odgovarali elementima zločina, bit će optuženi”, naveo je.

Istakao je i to da su savezni istražitelji pretražili sve društvene medije i objavljene videosnimke kako bi ušli u trag osobama koje su opkolile Capitol.

S druge strane, policija Washingtona već traga za onima čije je fotografije objavila.

“Ta grupa je nasilna rulja koja je napala američki Capitol. Sve fotografije smo podijelili i po hotelima i aerodromima, a u tome nam je pomogao i FBI”, kazao je Robert Conte, šef policije Washingtona.

Među fotografijama se nalazi i ona na kojoj je čovjek kojeg su mediji identifikovali kao Jakea Angelija, 32-godišnjeg pripadnika zajednice QAnon, poznatog po nadimku Q Shaman.

“Ko god ima saznanja o ovim osobama ili o incidentu trebao bi nazvati policiju na (202) 727-9099 ili poslati poruku na 50411. Metropolitan Police Department trenutno nudi nagradu od 1.000 dolara svakome ko pruži informacije koje dovedu do hapšenja osoba uključenih u ovaj zločin ili odgovornih za njega”, stoji u službenoj potjernici piše CBS.