Top sa Kicelja označio početak ramazana u Tuzli, džamije otvorene za vjernike

0
128

Pucnjem topa sa brda Kicelj, uz večerašnji zalazak sunca, ozvaničen je dolazak mjeseca ramazana u Tuzli.

Tačno u 19:32 sati uz zvuke pucnja topa, na munarama tuzlanskih džamija začuli su se i ezani, čime je zvanično najavljen dolazak svetog mjeseca ramazana.

Top koji je večeras postavljen na tuzlanskom brdu Kicelj tokom mjeseca ramazana bit će izmiještan na nekoliko lokacija, a svake večeri njegov pucanj će označavati vrijeme iftara nakon cjelodnevnog posta.

“Zahvaljujem Allahu dž.š. što nam je dao života i zdravlja da dočekamo veliki mjesec ramazan. Svima želim da im bude mubarek sa dosta zdravlja, pokornosti, ibadeta, lijepoga života, poštovanja jednih prema drugima i da nam dragi Bog da bereketa, da oni koji su bolesni ozdrave, da nas velikih iskušenja oslobodi i da što više ibadeta činimo”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Prva teravija večeras će biti klanjana, a prvi dan ramazanskog posta je u utorak, 13. aprila.

Aktivnosti Muftijstva tuzlanskog u ovom muslimanskom mjesecu će biti organizirane u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi.

“Za razliku od prošle godine, sada će biti omogućen dolazak u džamije koje su otvorene za vjernike, imami i mujezini su u njima. Učenje mukabela je danas počelo nakon podne namaza, a velikih i javnih iftara neće biti. Sve ostalo će se realizirati u skladu sa mjerama”, pojasnio je efendija Huskanović.

Prvi dan Bajrama je u četvrtak, 13. maja 2021. godine. (Klix.ba/A.K.)