Američke obavještajne agencije uz pomoć Danske prisluškivale Angelu Merkel

0
135

Nekoliko evropskih medija učestvovalo je u istrazi koja je otkrila da su Sjedinjene Američke Države u periodu između 2012. i 2014. godine uz pomoć danskih obavještajnih službi špijunirali evropske lidere uključujući i Angelu Merkel.

Ove informacije saopćio je danski javni servis čiji su novinari naveli kako je američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prisluškivala danske telekomunikacijske kompanije kako bi došla do informacija o visokorangiranim političarima iz Njemačke, Švedske, Norveške i Francuske.

“NSA je koristila saradnju s danskom vojnom obavještajnom agencijom FE kako bi došla do ovih povjerljivih podataka”, navode danski mediji.

Ministrica odbrane Danske Trine Bramsen koja je preuzela funkciju u junu 2019. godine, informirana je o špijunaži tokom prošle godine. Bramsen je u izjavi za Danski radio istakla kako su “prisluškivanja bliskih saveznika u potpunosti neprihvatljiva”.

Danski radio je medijsku istragu o špijuniranju vodio s još nekoliko medija uključujući švedski emiter SVT, norveški NRK, njemački NDR,WDR i Suddeutsche Zeitung, kao i francuski Le Monde.

Istraga je pokazala kako su američke obavještajne službe imale mogućnost pristupiti telefonskim porukama, pozivima te internet prometu političara što je uključivalo i internet pretraživače, chat kao i druge online servise.

“Među onima koje su američke službe špijunirale bili su i Angela Merkel, nekadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, te opozicioni lider Peer Steinbruck. Špijuniranje je detaljno opisano u tajnom internom izvještaju danske obavještajne agencije pod kodnim nazivom ‘Operacije Dunhammer'”, navodi danski medij.

Za sada, ni danske, ali ni američke obavještajne agencije nisu odgovorile na upite medija koji su učestvovali u ovoj istrazi i otkrivanju špijunaže.

Američko špijuniranje evropskih lidera, prema navodima danskih medija, odvijalo se tokom i nakon afere Snowden iz 2013. godine kada je bivši zaposlenik NSA-e Edward Snowden otkrio hiljade povjerljivih dokumenata američke obavještajne službe.