Blinken i Lavrov: Sastanak bez većeg napretka, ali dobar početak rada na odnosima

0
277

Najviše diplomate SAD-a i Rusije naglasile su sinoć u prvom direktnom susretu da između dvije zemlje postoje značajne razlike kada je riječ o pogledima na svjetska dešavanja, ali da postoji način da sarađuju.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se u Rejkjaviku na Islandu.

Blinken je rekao da “nije tajna da postoje razlike” i da će Washington odgovoriti na agresivne poteze Rusije, ali da će svijet biti sigurniji ukoliko lideri dvije zemlje sarađuju.

Lavrov je na početku sastanka na marginama Arktičkog vijeća rekao da između Rusije i SAD-a postoje “ozbiljne razlike”, ali da one moraju da sarađuju u sferama u kojima se njihovi interesi sudaraju.

Visoki zvaničnik američkog State departmenta rekao je da na sastanku nije bilo većeg napretka, ali ga je opisao kao “dobar početak” rada na odnosima između dvije zemlje u narednim “sedmicama, mjesecima i godinama”.

Blinken je rekao da američki predsjednik Joe Biden želi “predvidljive i stabilne odnose sa Rusijom”, te da dvije zemlje mogu da sarađuju u borbi protiv pandemije virusa korona, klimatskih promjena, u vezi sa nuklearnim programima Irana i Sjeverne Koreje, kao i ratom u Afganistanu.

Lavrov i Blinken razgovarali su i o pokretima trupa na granici sa Ukrajinom, ali su insistirali da je ovaj susret samo postavio osnovu za buduće razgovore.

Sastanak je trajao sat i 45 minuta, odnosno za 60 minuta duže nego što je bilo planirano.

Lavrov je rekao ruskim državnim medijima da su razgovori bili “konstruktivni” i da je Rusija spremna da diskutuje o svim pitanjima između dvije zemlje “na osnovu uzajamnog poštovanja”.

On je dodao da će zajedno sa Blinkenom pripremiti prijedloge za mogući sastanak Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina. (SRNA)