Danas se nastavlja suđenje Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”

0
87

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Ove respiratore je za potrebe Civilne zaštite uvezla kompanija “Srebrena malina”. Optužnicom su tako, osim premijera, obuhvaćeni i vlasnik ove firme Fikret Hodžić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na prošlom ročištu tužilac Džermin Pašić je izvodio niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao prvooptuženog Fadila Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.

Na suđenju su dosad svjedočili Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor firme Cubicus Denis Đulalić, anesteziologinja Aida Čorbeg, Davor Pehar, bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Šejla Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Marina Bera, bivša članica Kriznog štaba FBiH te Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica.