U velikom požaru u Covid bolnici u Iraku izgorjele 44 osobe

0
81

Najmanje 44 osobe poginule su, a više od 67 je ranjeno u jučerašnjem požaru koji je vjerovatno izazvan eksplozijom u rezervoaru za kisik u covid bolnici u iračkom gradu Nassiriya na jugu zemlje.

Kako prenosi Reuters, ovaj broj nije konačan i traga se za još tijela, a premijer zemlje Mustafa al-Kadhimi održao je hitne sastanke sa ministrima i naredio suspenziju i hapšenje načelnika zdravstva i civilne odbrane u Nassiriji, navodi se u saopćenju njegovog ureda.

Direktor bolnice također je suspendovan i naloženo je njegovo hapšenje, dodaje se u saopćenju.

Već desetkovan ratom i sankcijama, irački zdravstveni sistem borio se da se izbori s krizom od koronavirusa, koja je odgovorna za smrt 17.592 osobe i više od 1,4 milion zaraženih.

Zdravstveni službenici Nassiriya rekli su da se potraga u bolnici za koronavirus al-Hussain nastavlja nakon što je vatra stavljena pod kontrolu, ali gusti dim otežava ulazak u neka izgorjela odjeljenja.

“Vatra koja je nekontrolisano bjesnila zarobila je mnoge pacijente na odjelu za koronavirus i spasilački timovi se bore da do njih dođu”, rekao je jedan zdravstveni radnik.

Prva policijska izvješća sugeriraju da je eksplozija rezervoara s kisikom unutar covid bolničkih odjela vjerovatni uzrok požara, rekao je policajac na mjestu požara.

“Čuo sam veliku eksploziju u odjelima za koronavirus, a zatim je vatra vrlo brzo izbila”, rekao je Ali Muhsin, bolnički čuvar koji je pomagao u odvoženju ranjenih pacijenata dalje od požara.

U aprilu su u požaru izazvanom eksplozijom cisterne s kisikom u bolnici COVID-19 u Bagdadu poginule najmanje 82 osobe, a 110 je ranjeno.

Zdravstveni izvori rekli su ranije da bi broj poginulih u požaru u ponedjeljak mogao porasti jer se mnogi pacijenti još uvijek vode kao nestali. Dvoje zdravstvenih radnika je među mrtvima.

Ljutita rodbina okupila se ispred bolnice i sukobila se sa policijom, zapalivši dva policijska vozila.